Первая официальная встреча Анатолия Кинаха и Виктора Черномырдина

15.06.2001, 11:17

Премьер-министр Украины Анатолий Кинах и Чрезвычайный и Полномочный Посол Российской Федерации в Украине Виктор Черномырдин провели 14 июня встречу, в ходе которой обсудили дальнейшее сотрудничество между Украиной и Россией. (укр.)

Під час зустрічі обговорювався широкий спектр питань, пов'язаних з подальшим розвитком, поглибленням торгово-економічного співробітництва України та Російської Федерації, повідомив після закінчення зустрічі Анатолій Кінах. "Ми домовились максимально синхронізувати роботу на міжурядовому рівні, зокрема, активно співпрацювати в ході підготовки засідання міждержавної змішаної комісії, - зазначив Прем'єр. Немає жодних розбіжностей в тому, що в умовах жорсткої конкуренції на світових ринках, на ринках України та Росії, нам вкрай необхідно відпрацювати механізми, які б дали можливість оптимально, компромісно вирішувати проблеми, з урахуванням національних інтересів обох держав та рівноправного співробітництва. За словами Анатолія Кінаха, на зустрічі йшлося про спільну роботу щодо подальшої нормалізації відносин "в секторі природного газу, виходячи із необхідності забезпечення енергетичної безпеки Європи, конкурентноздатності, надійності українських магістральних газопроводів". Досягнуто домовленості щодо об'єднання зусиль у недопущенні зниження транзиту нафти через територію України. Пророблятимуться й оптимальні варіанти з таких проектів як нафтопроводи "Дружба" та "Адрія".

За словами Анатолія Кінаха, на зустрічі обговорювались питання розвитку співробітництва, зокрема, йшлося про створення умов для інвестування в економіку Росії українського капіталу. Також розглядалися питання, пов'язані з виконанням раніше підписаних угод, зокрема, таких як початок паралельної роботи об'єднаних енергосистем України та Російської Федерації.

Існує домовленість і бажання сторін, щоб робота Посла Росії в Україні була основана на постійній взаємодії з урядом України. Це передбачає обмін інформацією, координацію діяльності і, безумовно, дотримання принципу рівноправного, взаємовигідного співробітництва, підкреслив Анатолій Кінах.

Віктор Чорномирдін повідомив журналістам, що зустріч, яка відбулася, була першою на офіційному рівні. Російський посол назвав її "змістовною та предметною". За його словами, сторони обговорили ряд напрямків торгово-економічного співробітництва між країнами, а також заходи для надання йому "більшого динамізму". Були уточнені позиції сторін щодо домовленостей, досягнутих під час зустрічі Анатолія Кінаха з головою уряду Російської Федерації Михайлом Касьяновим 13 червня нинішнього року в Санкт-Петербурзі в рамках Петербурзького економічного форуму. Посол також зазначив, що торкалися питань співробітництва у сфері енергетики, паливно-енергетичного комплексу, зокрема, йшлося про паралельну роботу двох енергосистем, поставку українських труб до Російської Федерації та інші питання.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також