СНГ без зоны

02.06.2001, 12:12

На минском саммите СНГ, который проходил 31 мая и 1 июня, снова шла речь о необходимости создания на территории Содружества зоны свободной торговли, идею образования которой Украина лоббирует уже почти три года, но пока безуспешно. (укр.)

Як видно, поступ у цьому питанні дуже незначний: глави урядів на своєму засіданні говорили традиційно про "прискорення цього процесу", про якнайшвидше завершення двосторонніх переговорів (на них мусять визначитися групи товарів - для кожної країни свої, - що підлягають вилученням з режиму вільної торгівлі), а в той же час за іншими дверима складали конструктор перепон. Так, після зустрічі з Володимиром Путіним Леонід Кучма зізнався журналістам, що введення Росією з 1 червня ПДВ на імпорт українських товарів стало несподіванкою, яка, крім усього, підриває надії на швидке приєднання Росії до зони вільної торгівлі.

З Путіним український Президент зустрічався 1 червня вранці в резиденції російського лідера "Заславль-1" під Мінськом, де, судячи зі скупих повідомлень інформагенцій, говорили здебільшого про принципи формування нового уряду України. Крім цього, Леонід Кучма мав зустрічі з Нурсултаном Назарбаєвим, Едуардом Шеварднадзе, Олександром Лукашенком, Емомалі Рахмановим. Загалом же до Мінська прибуло 11 президентів - як звично, проігнорував саміт Туркменбаші, який давно вже відмовився "грати в такі ігри".

Куди ефективніші двосторонні контакти - черговий підсумок саміту СНД. До речі, було домовлено, що Леонід Кучма восени з офіційним візитом побуває в Казахстані, а влітку в Києві зустрінуться український та білоруський прем'єри.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також