В Украине отмечается День Войск Противовоздушной Обороны

01.07.2001, 11:25

1 июля в Украине в пятый раз будет отмечаться День Войск Противовоздушной обороны Украины, установленный Указом Президента Украины от 2 июля 1997 года за заслуги Войск ПВО в обеспечении обороноспособности государства. (укр.)

Війська Протиповітряної оборони України є видом Збройних Сил України і призначені для попередження про напад повітряно-космічного противника, захисту важливих адміністративно-політичних центрів і прикриття промислово-економічних районів, угруповань Збройних Сил, важливих військових та інших об'єктів від ударів з повітря. У мирний час вони здійснюють бойове чергування з охорони державного кордону України у повітряному просторі.

Цілодобово бойове чергування несуть близько 2000 військовослужбовців. Протягом доби здійснюється радіолокаційне супроводження більше 300 літальних апаратів. За місяць ця цифра сягає 6-8 тисяч, з них близько 2 тисяч одиниць бойової авіації.

Лише за 2000 рік воїнами Військ ППО виявлено та супроводжено близько 80 тисяч повітряних суден. Чергові сили понад 2500 разів приводились у готовність No.1 для виконання бойових завдань. В цьому році виявлено i супроводжено 44938 повітряних суден, із них іноземних - 11975. Виявлено 302 літаки бойової авіації суміжних держав.

Загальна протяжність державного кордону становить 7698 км. З них: з Росією - 2484, Молдовою - 1194, Білоруссю - 952, Румунією - 608, Польщею - 542, Угорщиною - 135, Словаччиною - 98. Протяжність морської ділянки державного кордону - 1758 км (чорноморська - 1533, азовська - 225). Наші війська здійснюють контроль за перельотами повітряних суден через державний кордон з 9-ма країнами світу.

Нині розвиток Військ ППО України здійснюється на основі Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України, яка передбачає створення єдиної системи протиповітряної оборони України.

Війська ППО України складаються із зенітних ракетних військ (ЗРВ), радіотехнічних військ (РТВ) і винищувальної авіації (ВА), які є родами Військ ППО, а також військ зв'язку, спеціальних частин, підрозділів забезпечення та військово-навчальних закладів.

В лютому поточного року на колегії Міністерства оборони України, у відповідності з Державною програмою реформування та розвитку Збройних Сил України на період до 2005 року, Міністром оборони України генералом армії України Олександром Кузьмуком поставлено завдання щодо створення нового сучасного виду Збройних Сил України на базі Військово-Повітряних Сил (ВПС) та Військ ППО.

Головною метою переходу до нового виду Збройних Сил є створення такого угрупування військ постійної готовності, яке без додаткових структурних змін під єдиним керівництвом у мирний час буде важливим стримуючим фактором можливої агресії, а за воєнного часу - здатне відбити раптовий повітряний напад та забезпечити сприятливі умови для стратегічного розгортання військ і організованого вступу держави у війну. Скорочення дублюючих органів управління, оптимізації видів забезпечення, системи підготовки кадрів дозволить вивільнити значну кількість особового складу і в цілому матиме суттєвий економічний ефект.

Війська ППО України беруть активну участь у військовому співробітництві в інтересах миру і національної безпеки держави з 25 країнами та 3 міжнародними організаціями. Починаючи з 1997 року підписано 23 офіційні угоди з 7 країнами щодо міжнародного співробітництва в галузі протиповітряної оборони. Представники Військ ППО України беруть участь у міжнародних навчаннях, здійснюють військово-технічне співробітництво та надають допомогу іноземним державам в експлуатації озброєння і військової техніки, приймають іноземні делегації у навчально-тренувальному центрі.

На рахунку спортсменів Військ ППО блискучі перемоги на чемпіонатах Європи та світу. За роки незалежності України на чемпіонатах світу вони здобули 18 золотих, 22 срібні та 18 бронзових нагород; на змаганнях європейського рангу було отримано 22 золоті, 27 срібних та 28 бронзових медалей. На Перших і Других Всесвітніх іграх військовослужбовців завойовано 6 золотих, 17 срібних та 6 бронзових медалей.

Особливо слід відзначити виступи видатної української спортсменки лейтенанта Олени Вітриченко - заслуженого майстра спорту з художньої гімнастики, яка стала 6-кратною чемпіонкою світу та 10-кратною чемпіонкою Європи.

Визнанням досягнень та заслуг спортивного клубу Військ ППО стало вручення йому у квітні 2001 року диплома Лауреата рейтингу "Золота фортуна".

Очолює цей вид Збройних Сил заступник Міністра оборони України - командувач Військ ППО України генерал-полковник Володимир Ткачов.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також