В учениях "Щит мира-2001" примут участие военнослужащие из 20 стран

13.07.2001, 14:26

15 июля на базе Яворовского полигона Западного оперативного командования Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины начнутся многонациональные командно-штабные компьютерные учения "Щит мира-2001". (укр.)

Навчання проходитимуть в дусі програми "Партнерство заради миру" у відповідності з планом співробітництва між військовими відомствами України і США на 2001 рік.

Тема навчань - санкціоновані ООН дії багатонаціонального контингенту військ з підтримки миру у зоні внутрішнього етнічного конфлікту та контроль за виконанням сторонами домовленостей щодо припинення вогню. А головна мета "Щиту миру-2001" є відпрацювання сценарію проведення миротворчої операції, підготовка командирів багатонаціональних батальйонів та їхніх штабів щодо організації, контролю та тилового забезпечення таких операцій, а також проведення сертифікації українського підрозділу, що виконуватиме завдання в Косово у складі україно-польського миротворчого батальйону. З цією метою "Щит миру-2001" складатимуться з комп'ютерного командно-штабного навчання та окремого польового навчання для двох багатонаціональних бригад. Тренування підрозділів країн-учасниць на місцевості передбачено тільки на окремих навчальних місцях.

Керівники навчань: з боку України - заступник командувача 13 армійським корпусом Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України генерал-майор Олександр Масленчук, з боку США - бригадний генерал Національної гвардії штату Іллінойс Еміль Батай.

Очікується, що в навчаннях братимуть участь понад 1000 військовослужбовців з 20 країн (Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Бельгія, Великобританія, Греція, Грузія, Данія, Італія, Казахстан, Канада, Молдова, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, США, Туреччина, Швеція та Україна). В якості спостерігачів беруть участь представники Російської Федерації та Туркменістану.

18 липня відбудеться церемонія офіційного відкриття "Щиту миру-2001", а 24 липня полігон відвідають спостерігачі країн-учасниць, які оцінюватимуть рівень підготовки миротворців. Саме в цей день очікується прибуття на полігон військовослужбовців польської частини УкрПолбату, які в рамках навчань повинні провести бойове злагодження спільного україно-польського батальйону перед його відправкою в Косово.

26 липня глави військових відомств України та Польщі спостерігатимуть за спільними діями українських та польських миротворців. Наступного дня УкрПолбат у повному складі вирушає у Косово. Церемонія офіційного закриття навчань "Щит миру-2001" відбудеться 27 липня.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також