Украинские миротворцы в Косово готовятся к ротации

18.07.2001, 10:51

В первой половине августа будет проведена ротация особого состава украинского контингента в Косово, который входит в многонациональные силы КФОР. (укр.)

Як повідомив командир національного контингенту УкрПолбату підполковник Володимир Шкурат, передача повноважень у зоні відповідальності українських підрозділів пройде планово і має на меті збереження постійного контролю над ситуацією в одному з найбільших сербських анклавів на півдні Косово. Новий склад контингенту матиме змогу використовувати 11 автомобілів "Хаммер", а також модернізовані БРДМ-2. Заміну транспортних засобів викликано інтенсивним використанням БРДМів для конвоїв, патрулювань та інших завдань миротворчої місії.

За рік перебування в Косово українські миротворці практично щотижня проводили конвої, які давали змогу сербам зі Штрепце та околиць налагодити спілкування з родичами за межами Косово. Професіоналізм українців дозволив уникнути поширення заворушень серед місцевого населення, викликаних провокаційними терактами екстремістів.

За вмілі та рішучі дії під час інциденту в населеному пункті Штрепце командир першої спеціальної роти капітан Роман Брезгунов особисто командувачем сектором "Схід" багатонаціональних сил КФОР бригадним генералом Кеннетом Квінленом був нагороджений медаллю "За військову доблесть".

Українські миротворці неодноразово брали участь в операціях з вилучення зброї. Після того як в Македонії набув розвитку озброєний конфлікт, командування КФОР надає цим операціям особливого значення, адже зона відповідальності УкрПолбату знаходиться поблизу кордону.

Український контингент у Косово під час цієї ротації планується збільшити на 60 військовослужбовців. У термін з 1 по 15 серпня до цієї провінції літаками Іл-76 ВПС України буде відправлено 331 військовослужбовець. Командиром українського контингенту в Косово призначено майора Віктора Ганущака, а командиром національної складової забезпечення - майора Ігоря Бліндюка.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також