Повышаются "чернобыльские" пенсии

27.07.2001, 15:55

С 1 августа будут повышены размеры дополнительных и минимальных пенсий по инвалидности для граждан, которые пострадали вследствие Чернобыльской катастрофы. (укр.)

Для цього прийнятою постановою уряду встановлено нову, вищу розрахункову величину, за якою обчислюються такі пенсії - 18 гривень 10 копійок. Таким чином, "чорнобильські" пенсії будуть збільшені для різних категорій постраждалих в середньому від 8 до 16 гривень.

Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", названі пенсії призначаються як додаткові до трудових пенсій та по інвалідності, призначених згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення". Розміри "чорнобильських" пенсій обчислюються виходячи із мінімальної пенсії за віком, розрахункова величина якої з 1 серпня цього року становитиме 18 грн. 10 копійок.

Раніше прийнятою постановою уряду з 1 серпня цього року також підвищено розміри пенсій та інших соціальних виплат пенсіонерам, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення". Найперше, з 58 гривень до 72 гривень (або на 24 відсотки) збільшується розмір найменшої виплати пенсій малозабезпеченим та непрацездатним громадянам (з урахуванням цільової грошової допомоги). Мінімальний розмір пенсії, передбачений для обчислення трудових пенсій за віком, збільшується на 5 гривень. Максимальний розмір пенсій для цієї категорії працівників збільшиться на 10 гривень і становитиме 117 гривень. Максимальний розмір пенсії для працівників, які зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, збільшено на 13 гривень і він становитиме 156 гривень.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також