Перечень редких растений составлен по науке

03.07.2001, 13:44

В Черниговской области был составлен научно обоснованный перечень регионально-редких растений. (укр.)

Донедавна Чернігівська область залишалася єдиною в Україні, яка не мала науково обгрунтованого переліку регіонально-рідкісних рослин. До таких переліків в областях мають бути занесені рослини, які можуть бути розповсюдженими на території країни, але для регіону є рідкісними. Тому їх збір у конкретному регіоні обмежується (тобто на їх використання потрібен дозвіл відповідних інстанцій).

Новий перелік було затверджено Чернігівською обласною радою наприкінці 2000 року. Це результат спільної роботи науковців-членів ВЕЛ Чернігівського педагогічного університету і Державного управління екології та природних ресурсів у Чернігівській області. До переліку увійшли 50 видів судинних рослин.

Науковці, які працювали над новим переліком, зіштовхнулися з тим, що досі існуючий список включав у себе деякі види рослин, які або взагалі не зустрічаються в регіоні, або не відповідають критеріям рідкісності. Тож, можливо, варто переглянути такі переліки й в інших областях, може, вони також не мають наукового обгрунтування.
По материалам пресс-службы Всеукраинской экологической Лиги.

Читайте також