Уже есть 28 млн. тонн зерна

06.08.2001, 11:53

По состоянию на 3 августа в Украине намолочено более 28 млн. тонн зерна ранних зерновых и зернобобовых с 74% посевных площадей. (укр.)

Озима пшениця, як найбільш якісне продовольче зерно, складає у цьому валі 18,2 млн. тонн. Торік в Україні всього було зібрано 24,4 млн. тонн зерна, у тому числі озимої пшениці - 9,7 млн. тонн.

До 3-мільйонного показника збору впритул наблизилися хлібороби Одещини, які мають на токах 2,916 млн. тонн зерна. Такого ж результату можуть досягти і на Дніпропетровщині, де намолочено понад 2,6 млн. тонн зерна, але до обмолоту ще підлягають до 10% площ. Ще три південні області, які перевищили 2-мільйонні показники, практично завершили обмолот ранніх зернових. Їх на Миколаївщині зібрано - 2,60 млн. тонн, на Запоріжжі - 2,5 та Херсонщини - 2,1 млн. тонн зерна.

Зібрати по 2 млн. тонн мають можливість жниварі Кіровоградщини (1,96 млн. тонн), Донеччини (1,76 млн. тонн), Полтавщини (1,47 млн. тонн), Харківщини (1,46 млн. тонн), Вінниччини - (1,26 млн. тонн з 59% площ). Хлібороби Київщини і Черкащини на сьогодні намолотили більш ніж по 1 млн. тонн зерна. Не виключено, що до 8 регіонів-"мільйонників" можуть приєднатися ще й Луганщина (776 тис. тонн), Сумщина (563 тис. тонн з 44% площ) та Хмельниччина (514 тис. тонн з 40% площ).

Середня урожайність ранніх зернових практично не знизилась - 29,9 центнерів з гектара (торік - 19,8 ц/га). Всього в Україні скошено 79% площ ранніх зернових.

Цього року, за оперативними даними Міністерства аграрної політики, селяни України заготовили набагато більше, ніж торік сіна - 2,5 млн. тонн та сінажу - 5,32 млн. тонн.

Доброму ходу жнив сприяє також те, що урядом вирішено проблему отримання важливих для села короткострокових кредитів, залучити які раніше було складно через тривалість і сезонність аграрного виробництва, низький оборот коштів та іншу специфіку галузі. Цього ж року у бюджеті передбачено 275 млн. гривень, що спрямовуються на часткову компенсацію ставок за банківськими кредитами, узятими селянами. Завдяки цьому, під урожай-2001 буде залучено до 3 мільярдів гривень кредитів. Крім поточних виробничих витрат та здійснення заставних операцій із зерном, кредити підуть на закупівлю селянами понад 1 тисячі зернозбиральних комбайнів та для виробництва складної агротехніки на вітчизняних заводах.

Слід нагадати, що часткову компенсацію ставок за комерційні кредити вперше застосовано торік замість прямих державних вкладень в аграрну галузь. Така державна підтримка дала змогу селянським господарствам, заготівельним і переробним підприємствам рішуче перейти на ринкові засади. Нинішнього року часткову компенсацію збільшено до 70% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди.

Станом на 1 серпня селянам вже видано 2,2 млрд. гривень таких пільгових кредитів.
Пресс-служба Кабинета Министров Украины.

Читайте також