Рост производства отмечен во всех отраслях промышленности

25.09.2001, 10:27

Темпы прироста промышленного производства в Украине с начала нынешнего года составляют почти 17%, что в 1,4 раза больше, чем в прошлом году. (укр.)

Реалізація завдань Послання Президента України в сфері промислової політики забезпечила суттєве прискорення розвитку промислового виробництва.

За темпами росту промислового виробництва Україна перебуває серед лідерів країн СНД.

Зростання виробництва відбувається в усіх галузях промисловості та реґіонах.

Розвитку тенденцій економічного зростання в промисловості сприяли зміцнення фінансів підприємств в результаті забезпечення більшої доступності кредитів, ліквідація картотеки черговості платежів, припинення практики взаємозаліків підприємств з бюджетом, впорядкування розрахунків. Рівень їх бартеризації знизився вдвічі проти торішнього і становить 8,3%.

Набувають розвитку позитивні зрушення в структурі промислового виробництва, які засвідчує випереджаючий розвиток соціально орієнтованих галузей. Приріст в деревообробній промисловості становить майже 32%, целюлозно-паперовій, поліграфічній промисловості - 23%, харчовій - 22%, легкій - 19%.

Вагомим чинником посилення соціальної орієнтації промислового виробництва стало підвищення купівельної спроможності населення в результаті реалізації рішень Президента України щодо радикального уповільнення росту споживчих цін, випереджаючого зростання реальної зарплати, скорочення заборгованості із її виплат, погашення заборгованості з виплати пенсій, підвищення їх розміру.

Стимулюючу роль в розвитку легкої та деревообробної промисловості відіграє реалізація положень ініційованого Президентом України Закону України про економічний експеримент в легкій та деревообробній промисловості.

Покращання умов технічного переоснащення виробництва забезпечує випереджаючий розвиток машинобудування, яке визначає науково-технічний прогрес в країні. Завдяки зростанню інвестиційного попиту, темп приросту в цій галузі більш як вдвічі перевищив торішній рівень і досяг майже 25%.

Прискоренню розвитку машинобудівного комплексу сприяє реалізація ініційованих Президентом України актів законодавства щодо запровадження ринкових механізмів підтримки сільгоспмашинобудування, суднобудування, космічної промисловості, літакобудування, ряду виробництв військово-промислового комплексу.

Стабільно працюють основні експортоорієнтовані галузі.

В хімічній і нафтохімічній промисловості виробництво зросло більш, ніж на 12%.

Застосування стимулюючих важелів, передбачених економічним експериментом в гірничо-металургійному комплексі, забезпечило приріст виробництва на 11%. За рейтингом Міжнародного інституту чавуну і сталі, українська металургія у поточному році посідає 7-ме місце серед 63 країн - основних виробників металопродукції.

У добувній промисловості випуск продукції зріс більш, ніж на 4%, в тому числі видобуток кам'яного, бурого вугілля та торфу - майже на 6%. Покращанню ситуації у вугільній галузі сприяло збільшення в поточному році її державної підтримки, стовідсоткове фінансування з бюджету відповідних видатків.

Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води зросло майже на 3%, в тому числі електроенергії - на 1%. Стабілізації роботи енергетичної галузі досягнуто внаслідок припинення взаємозаліків у паливно-енергетичному комплексі, раціонального перерозподілу потужностей після закриття Чорнобильської атомної станції, успішного вирішення питань забезпечення електростанцій паливом.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також