Правительство определилось со стратегическими целями

26.09.2001, 13:41

26 сентября на заседании Кабинета Министров Украины принят проект Концепции Программы деятельности правительства. (укр.)

Протягом трьох днів до нього мають бути внесені зміни з врахуванням висловлених на засіданні зауважень. Документ визначає концептуальні засади урядової політики на середньостроковий період (до 2004 року). На його основі уряд розроблятиме програму своєї діяльності на наступний рік. Нагадаємо, що ця Програма схвалюється Верховною Радою України і стає своєрідним кредитом довіри до уряду.

Тактичні заходи, які уряд здійснюватиме протягом року, грунтуються на цілях стратегічного характеру. Вони викладені у посланнях Президента України до Верховної Ради "Україна: поступ у ХХI століття. Стратегія економічного та соціального розвитку на 2000-2004 роки", "Про внутрішнє та зовнішнє становище України у 2000 році" та посланні глави держави до парламенту і уряду "Про основні напрями бюджетної політики на 2002 рік".

Стратегічними цілями визначено:
1. Подолання бідності та підвищення рівня життя громадян України.
2. Всебічний та гармонійний розвиток людини.
3. Захист прав і свобод громадян, забезпечення верховенства права, зміцнення законності та правопорядку.
4. Забезпечення стійкого економічного зростання, створення конкурентноспроможної ринкової економіки.
5. Поліпшення структури національної економіки на основі інноваційної моделі розвитку, суттєве зниження енергоємності валового внутрішнього продукту.
6. Інформатизація суспільства.
7. Інтеграція в європейські структури та світову економічну систему.
8. Забезпечення суспільної підтримки урядової політики.

Кожен з пріоритетів містить конкретні напрями. Так, в завдання подолання бідності йдеться не лише про належне виконання державою своїх соціальних зобов'язань (ліквідацію заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, наближення розміру мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму тощо), а й про системні заходи, спрямовані на виправленні чисельних вад сучасної системи соціального захисту. Зокрема, передбачається запровадження такого стандарту, як погодинна мінімальна оплата праці. Для зменшення диференціації населення за рівнем доходу розроблятимуться більш виправдані засоби податкового регулювання, вдосконалюватимуться адресні грошові соціальні виплати.

Значної уваги приділено реалізації Пенсійної реформи, створенню необхідної нормативно-правової бази, яка дозволить існувати та ефективно працювати інститутам недержавного пенсійного забезпечення, корпоративним та професійним пенсійним фондам. Передбачено поліпшення контролю за функціонуванням системи обов'язкового державного пенсійного страхування.

Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах неодноразово наголошував на тому, що успіх економічних реформ залежить від процесу розбудови та удосконалення громадянського суспільства в нашій державі. Таким чином, робота уряду буде успішною лише за умови підтримки його заходів широкими верствами населення. Відтак, уряд зацікавлений в широкій публічній дискусії навколо майбутньої програми його діяльності. Прийняття Концепції дає нових поштовх обговоренню напрямів урядової політики, забезпечує прозорість та відкритість його роботі.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також