Погасить задолженность по зарплате может быть выплачена до 1 июля 2002 года

24.01.2002, 11:20

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять в целом новую редакцию закона о погашении задолженности по заработной плате и другим видам денежных выплат с учетом предложений Президента. (укр.)

Комітет врахував зауваження глави держави і привів у відповідність з реальними можливостями бюджету та нормами бюджетного кодексу України норму щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та інших видів грошових виплат, які передбачені законодавством, колективними договорами та угодами і визначають зобов'язання роботодавця та інших платників заборгованості перед працівниками.

У новій редакції, запропонованій членами Комітету, термін погашення такої заборгованості встановлюється до 1 липня 2002 року. У попередній редакції заборгованість пропонувалося погасити до 1 січня 2002 року.

Разом з тим, погашення заборгованості за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів законопроектом передбачається здійснити протягом 2002 року.

Водночас, профільний Комітет відхилив пропозицію Президента про виключення із закону статті 6-ої, якою передбачалося "до повної ліквідації заборгованості дозволити суб'єктам господарювання - боржникам спрямовувати на ці цілі грошові надходження по результатах господарювання у першочерговому порядку". Глава держави мотивував пропозицію тим, що прийняття такої норми "істотно вплине на ситуацію з розрахунками суб'єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами, спричинить додаткове зростання податкової недоїмки, призведе до невиконання показників бюджету".

Комітет зазначив, що ця пропозиція глави держави порушує ст. 43 Конституції України, яка гарантує право на своєчасне одержання винагороди за працю.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також