Создается украино-малайзийская комиссия по вопросам сотрудничества

24.12.2002, 13:30

С 18 по 20 декабря в Украине находился с официальным визитом Министр иностранных дел Малайзии Сайед Хамид Албар. (укр.)

Це перший візит такого рівня за 10 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Україною і Малайзією у березні 1992 року.

В ході візиту відбулися переговори Міністрів закордонних справ України та Малайзії Анатолія Зленка і Сайеда Хаміда Албара, в ході яких відбувся обмін думками з широкого кола питань двосторонньої співпраці та співробітництва на міжнародній арені. Сторони констатували спільність підходів до більшості актуальних глобальних проблем і відсутність суттєвих політичних розбіжностей.

Глава малайзійського зовнішньополітичного відомства також мав зустрічі з Головою Верховної Ради В. Литвином, Віце-прем'єр-міністром М. Азаровим, Міністром оборони В. Шкідченком та відвідав Автономну Республіку Крим, де зустрівся з заступником Голови Верховної Ради АРК В. Кисельовим та заступником Голови Ради Міністрів А. Корнійчуком.

Сторони підтвердили свою готовність розвивати взаємовигідне співробітництво у політичній, економічній, торговельній, військово-технічній, освітній та туристичній сферах.

В ході переговорів наголошувалося на наявності значного потенціалу співробітництва, реалізація якого забезпечить подальший розвиток двосторонньої торгівлі та економічної співпраці. Цьому, зокрема, сприятиме створення україно-малайзійської комісії з питань співробітництва.

З української сторони було висловлено зацікавленість в експорті до Малайзії продукції металургійної, хімічної, сільськогосподарської, суднобудівної, авіабудівної промисловостей, наголошено на бажанні поглиблювати та розширювати співробітництво у сфері ВТС, аерокосмічній, науково-технічній, енергетичній та транспортній галузях.

Малайзійську делегацію ознайомлено з досягненнями України в галузі транспортного літакобудування на льотно-випробувальній базі АНТК ім. Антонова у Гостомелі.

Перебуваючи у Криму, Сайед Хамід Албар відвідав місцевий медичний університет, в якому навчається 467 малайзійських студентів.

Малайзійська сторона також виявила значний інтерес до розширення напрямів підготовки спеціалістів з числа малайзійських громадян, зокрема у Київському технічному університеті та Національному авіаційному університеті.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також