В Киеве создан новый военный вуз

01.02.2002, 14:42

Одним из практических шагов оптимизации военного образования Украины и его интеграции в общегосударственную систему стало создание Военного института телекоммуникации и информатизации Национального технического университета "КПИ" на базе двух киевских высших учебных заведений. (укр.)

У рамках реалізації Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України на період до 2005 року триває оптимізація мережі військових навчальних закладів та їх максимальна інтеграція у загальнодержавну систему. Одним з практичних кроків у цьому напрямку стало створення наприкінці 2001 року Військового інституту телекомунікацій та інформатизації (ВІТІ) Національного технічного університету України "КПІ". Його формування відбувалося на базі двох столичних вищих навчальних закладів - Військового інституту управління і зв'язку (КВІУЗ) та Військового інституту Національного технічного університету (КВІНТУ) "КПІ".

У вересні минулого року перші 250 абітурієнтів стали слухачами ВІТІ. Передбачається, що до п'ятого курсу вони навчатимуться як студенти звичайних цивільних ВНЗів, зокрема, житимуть у гуртожитках КПІ, а кияни - з батьками. На п'ятому курсі, після складання Присяги на вірність народові України, студенти одягнуть курсантські погони і випускатимуться вже лейтенантами.

Проте, на відміну від "звичайних" студентів, "вітівці" вже зараз під час занять носять камуфльовану форму, хоча і без військових символів. Програма навчання "військових студентів" майже нічим не відрізняється від тієї, за якою відбувається підготовка курсантів. Зокрема, всіх майбутніх абітурієнтів очікує психологічне тестування, ретельне медичне обстеження, та перевірка рівня фізичної підготовки. Студенти вивчатимуть загальновійськові дисципліни (стройову, вогневу підготовку, Статути Збройних Сил України, захист від зброї масового ураження тощо), а також набуватимуть знань з професійно орієнтованих предметів, що потрібні для майбутньої офіцерської служби. Водночас до підготовки військових фахівців залучається вагомий науковий потенціал КПІ - 300 докторів наук та понад 1000 кандидатів наук. Саме вони викладатимуть математику, фізику, українську та іноземні мови майбутнім програмістам, зв'язківцям та телекомунікаційникам Збройних Сил України. Студенти і курсанти навчаються 5 років на трьох факультетах: інформаційних технологій в системі управління, телекомунікаційних систем і мереж, захисту інформації. На четвертому факультеті студенти навчатимуться за програмою підготовки офіцерів запасу.

Сьогодні у військовому інституті телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету України "КПІ" навчається 250 студентів і понад 1500 курсантів. У майбутньому, за рахунок оптимізації щорічного набору, загальна кількість слухачів становитиме приблизно 1200 чоловік.

Створення на базі двох вищих навчальних закладів нового, оптимізація та інтеграція навчального процесу ВІТІсу у загальнодержавну освіту дозволяє отримувати щорічну економію для військового відомства у розмірі понад 8 мільйонів гривен.
Инф. Министерства обороны Украины.

Читайте також