Разработана Национальная доктрина развития образования

28.02.2002, 14:50

Кабинет Министров Украины на своем заседании 27 февраля рассмотрел проект Национальной доктрины развития образования. (укр.)

У доктрині, зокрема, звернута увага на те, що стан справ у галузі, темпи та глибина перетворень не повністю відповідають вимогам сьогодення, потребам особистості, суспільства і держави. Головна мета глобалізації процесів, зміни технологій, перехід до постіндустріального інформаційного суспільства - розвиток людини.

Проте критичним залишається стан фінансування освіти і науки, недостатньою є оплата праці освітян і науковців. Державної підтримки потребують дошкільна, загальна середня освіта у сільській місцевості, професійно-технічна освіта, навчання здібних та обдарованих учнів, а також дітей з особливостями психічного і фізичного розвитку.

Національна доктрина розвитку освіти визначає також пріоритети державної політики у розвитку галузі. Зокрема, мова йде про особистісну орієнтацію освіти, формування національних і загальнолюдських цінностей, створення для дітей і молоді рівних можливостей у здобутті якісної освіти тощо.

Планується, що держава забезпечуватиме виховання особистості, яка усвідомлює свою належність до українського народу, сучасної європейської цивілізації, орієнтується у реаліях і перспективах соціокультурної динаміки, підготовлена до життя і праці у світі, що змінюється.

Національне виховання - один із головних пріоритетів освіти, головною метою якого є формування свідомого громадянина, патріота, набуття молоддю соціального досвіду та високої культури.

Доктрина передбачає також створення системи безперервної мовної освіти, що дозволить забезпечити обов'язкове оволодіння громадянами України державною мовою, можливість опанувати рідну (національну) і практично володіти хоча однією іноземною мовою.

У документі йдеться також про формування економіки освіти, яка б дозволила створити сталі передумови для розвитку всіх напрямів галузі з метою формування високого освітнього рівня українського народу.

Реалізація Національної доктрини забезпечить випереджальний розвиток галузі, а відтак - рівень життя, гідний людини ХХI століття.

При розробці доктрини були враховані зауваження і пропозиції делегатів другого Всеукраїнського з'їзду працівників освіти.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також