В феврале подешевели продовольственные товары

12.03.2002, 11:42

В феврале 2002 года впервые за годы независимости в Украине наблюдалось понижение цен на продовольственные товары в зимний период на 2,1%, что привело к дефляции на уровне 1,4%. (укр.)

Якщо в липні 2001 року дефляція була забезпечена за рахунок сезонного здешевлення овочів та фруктів, то у лютому цього року - за рахунок зниження цін на всі основні продукти харчування і в усіх регіонах. При цьому зараз ціни на хліб на 16% менше рівня березня 2001 року, а ціни на яйця курячі - на 26% нижчі.

Такого зниження вдалося досягти завдяки реалізації доручення Президента України від 29 січня 2002 року. На його виконання облдержадміністраціями разом з регіональними органами Антимонопольного комітету та Держцінінспекції суттєво посилено контроль за порядком формування цін на основні продукти харчування та рівнем торговельних надбавок на них, вжиті заходи до порушників дисципліни цін і антимонопольного законодавства.

У лютому 6 регіонів зменшили ціни на хліб від 4% до 26%, 13 регіонів - на борошно вищого ґатунку та крупи від 2% до 17%, в 12 регіонах - на молоко від 13% до 17%, в 8 регіонах - на м'ясо від 1% до 13%, в усіх областях - на яйця курячі від 5% до 40%. Зниження рівнів роздрібних цін відбулось за рахунок зниження оптово-відпускних цін підприємствами-виробниками та зниження рівнів торговельних надбавок підприємствами торгівлі.

Найдешевший хліб зараз у Миколаївській (1,12 грн. за кг), Дніпропетровській (1,15 грн.) та Херсонській (1,17 грн.) областях, найдорожчий - в Івано-Франківській та Запорізькій областях (1,77 та 1,73 грн. за кг), а також в АР Крим (1,72 грн. за кг).

Водночас в окремих регіонах ціни зросли: у Луганській та Закарпатській областях - на молоко, у Вінницькій та Київській - на ковбаси варені, у Миколаївській та Тернопільській - на олію.

В багатьох регіонах подальше зниження цін стримується штучно, за рахунок невиправдано високих торговельних надбавок. Так, у Харківській області є випадки, коли надбавки на борошно становлять 44%, у Житомирській, Запорізькій і Полтавській областях - по 30%.

Стабілізація цін на споживчому ринку є важливою передумовою впливу зростання виробництва на підвищення добробуту населення.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також