Ценовая ситуация в апреле была стабильной

17.05.2002, 10:52

В условиях стабильности курса национальной валюты, постоянного роста выпуска продукции в промышленности и сельском хозяйстве наблюдалось насыщение потребительского рынка и существенное замедление инфляционных процессов. (укр.)

З початку року індекс споживчих цін становив 100,3%, що значно нижче за прогнозований рівень та відповідний минулорічний показник (104,3%).

При цьому ціни на продовольчі товари, які становлять основну частину в структурі споживання населення, зросли всього на 0,5%.

Протягом 11 останніх місяців постійно знижуються ціни на хліб і хлібобулочні вироби, а з початку року скоротився рівень цін на тваринницьку продукцію.

Такій динаміці значною мірою сприяли заходи щодо поліпшення контролю за порядком формування цін на основні продукти харчування та рівнем торговельних надбавок на них, вжиті облдержадміністраціями разом з регіональними органами Антимонопольного комітету та Держцінінспекції до порушників дисципліни цін і антимонопольного законодавства на виконання доручення Президента України від 29 січня 2002 року.

Ціни непродовольчих споживчих товарів з початку року залишились майже незмінними (зменшилися на 0,1%). У квітні відбулося зростання тільки цін на бензин (на 2%).

Лише на 0,2% зросли ціни на послуги для населення, а у квітні вони взагалі залишились на рівні попереднього місяця.

Оптові ціни виробників у січні-квітні збільшились на 0,7% проти 1,1% у минулому році.

Зазначені тенденції свідчать про високу результативність взаємопов'язаної політики обмеження росту цін, стабільності валютного курсу гривні, яка є вагомим чинником забезпечення сталого розвитку економіки та подальшого збільшення доходів населення.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також