В Украине производство мясо должно быть рентабельным

23.05.2002, 13:35

К 1 ноября нынешнего года должна быть разработана Программ развития мясной отрасли и рынка мясопродуктов в Украине до 2010 года. (укр.)

Виробництво м'яса та м'ясних виробів має бути рентабельним, забезпечувати високу якість та широкий асортимент продукції. Визначити пріоритетні й ефективні напрямки розвитку виробництва м'яса та м'ясних виробів покликана Програма розвитку м'ясної галузі та ринку м'ясопродуктів в Україні до 2010 року, яку до 1 листопада мають розробити й подати на розгляд уряду Міністерства агрополітики, економіки та з питань європейської інтеграції, фінансів, Українська Академія аграрних наук. Таке рішення було прийнято на засіданні "круглого столу" з питань виробництва, переробки та реалізації м'яса і м'ясних виробів.

В його роботі взяли участь Віце-прем'єр-міністр України Леонід Козаченко, Міністр аграрної політики Сергій Рижук, керівники та спеціалісти сільськогосподарських м'ясопереробних підприємств, фінансових та наукових установ.

Л. Козаченко зазначив, що протягом останніх 10 років кризові явища найбільше торкнулись тваринницької галузі. Тільки в минулому році вдалося зупинити тенденцію зменшення чисельності поголів'я всіх видів худоби і птиці, збільшити виробництво молока і яєць, підвищити вагові кондиції худоби, забезпечити стабільну епізоотичну ситуацію в країні. Ці процеси зумовлені насамперед державною підтримкою галузі. Так, запроваджено виплату коштів з бюджету за молодняк великої рогатої худоби підвищених вагових кондицій. Торік таких коштів було виплачено 35,4 мільйона гривень. Нинішнього року бюджетом на такі цілі передбачено 75 мільйонів гривень. Крім того, постановою уряду від 12 травня 1999 року за продаж сільгосптоваровиробниками молока та м'яса нараховуються дотації за рахунок коштів податку на додану вартість. Торік їх виплачено 255 мільйонів гривень. Однак виробництво м'яса для сільськогосподарських підприємств поки що є збитковим.

Учасники засідання обговорили низку гострих проблем, що стоять на заваді інтенсивного розвитку м'ясного виробництва, висловили конструктивні пропозиції щодо поліпшення ситуації, формування необхідних умов для чіткого функціонування ринку м'яса та м'ясних виробів. Визнано за доцільне підписати Меморандум про узгодження дій між професійними громадськими об'єднаннями та Кабінетом Міністрів України на ринку продукції тваринного походження.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також