Состоялась презентация "Агротехнопарка"

10.01.2003, 16:45

В Национальном университете пищевых технологий состоялась презентация технологического парка "Агротехнопарк". (укр.)

Відповідно до законів України про інноваційну діяльність та спеціальний режим інвестицій, розроблена Концепція переходу економіки України на інноваційну модель розвитку. Спільною постановою президії Української академії агарних наук та науково-технічної ради Міністерства аграрної політики в листопаді 2001 року була затверджена Концепція прискореного переходу аграрного сектора економіки на інноваційну модель розвитку.

Для реалізації Концепції в Міністерстві аграрної політики проведена робота зі створення та забезпечення діяльності технологічного парку "Агротехнопарк".

Основними засновниками "Агротехнопарку" стали Українська академія аграрних наук, Національний університет харчових технологій та ряд провідних підприємств агропромислового комплексу.

Слід зазначити, що інноваційні програми і проекти, які будуть реалізовуватись у рамках "Агротехнопарку", матимуть статус пріоритетних. На них буде поширюватись спеціальний режим інноваційної та інвестиційної гарантії.

Присутній на презентації Віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко підкреслив, що головною метою державної політики на поточний рік і середньострокову перспективу є забезпечення стійкого розвитку агропромислового комплексу, продовольчої структури держави, утвердження повноцінного ринку землі.

І. Кириленко також окреслив завдання, які має вирішити аграрний блок уряду найближчим часом. Перш за все, це стосується запровадження сучасних економічних механізмів регулювання ринків зерна, цукру та інших видів сільськогосподарської продукції, гармонізації з міжнародними вимогами вітчизняної нормативно-правової бази, зокрема, системи сертифікації та стандартизації, удосконалення механізмів захисту внутрішнього ринку відповідно вимогам СОТ.

На презентації було обрано президентську раду технологічного парку "Агротехнопарку". Її президентом став Віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко, першим віце-президентом - Міністр аграрної політики України Сергій Рижук, віце-президентами - Міністр освіти і науки України Василь Кремінь та Міністр екологічної безпеки і природних ресурсів України Василь Шевчук.

В Україні сьогодні функціонує 11 спеціальних економічних зон і 9 територій пріоритетного розвитку, розташованих у 11 областях і в АР Крим, та 10 технологічних парків. Які діють за спеціальним режимом оподаткування. З метою захисту своїх інтересів вони створили громадську організацію - Українську асоціацію спеціальних (вільних) економічних зон.

З початку прийняття перших законодавчих актів про створення в Україні спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку залучено інвестицій на загальну суму $678 млн. Темпи приросту інвестицій за період 1999-2001 роки у середньому становили 27,8%.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також