МИД Украины высказал свое мнение по поводу решения КНДР

11.01.2003, 13:26

Министерство иностранных дел Украины сделало заявление в связи с решением КНДР выйти из Договора о нераспространении ядерного оружия. (укр.)

В Україні із занепокоєнням сприйнято заяву Корейської народно-демократичної республіки про вихід з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) та відмову від Угоди про застосування гарантій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Україна як учасник ДНЯЗ та держава, що свого часу добровільно позбулася ядерної зброї, розглядає останні дії КНДР як такі, що ставлять під загрозу цілісність та надійність глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї, основою якого є Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Цим кроком створюється негативний прецедент відходу від раніше взятих зобов'язань фундаментального характеру, вноситься додатковий дестабілізуючий чинник у безпекову ситуацію на Корейському півострові та у регіоні Далекого Сходу в цілому.

Підтримуючи проголошений у заяві намір КНДР обмежити розвиток її ядерної програми мирними цілями, ми водночас вважаємо, що рішення про припинення співробітництва з інспекторами МАГАТЕ має бути переглянуто. Україна виходить з того розуміння, що гарантії МАГАТЕ є одним з найважливіших елементів сучасного режиму ядерного нерозповсюдження, а діяльність Агентства як компетентного органа, відповідального за забезпечення впевненості у тому, що держави виконують свої зобов'язання з нерозповсюдження ядерної зброї, сприяє зміцненню довіри та взаєморозуміння в міжнародних відносинах, розвитку співробітництва в ядерній галузі.

Ми сподіваємося, що ситуація, яка виникла, є тимчасовою і буде ближчим часом врегульована в рамках конструктивних зусиль членів світової спільноти на основі принципів міжнародного права.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також