Киевоблэнерго готово поменять тарифы на поставку и передачу электроэнергии

23.01.2003, 16:29

ОАО "А. Е. С. Киевоблэнерго" подготовило и отослало пакет документов для пересмотра тарифов в Национальную комиссию по вопросам регулирования электроэнергетики (НКРЭ).

Компанія "А.Е.С. Київобленерго" була приватизована у травні 2001 року, і її теперішній тариф розроблено на основі річного прогнозу (випробувальний термін) та схвалено НКРЕ у грудні 2001 року. Через рік після його схвалення НКРЕ має право переглянути й перевірити рівень операційних і капітальних витрат, з тим, щоб переконатися, що вони об'єктивно й належним чином відшкодовуються через тариф. Ці витрати будуть затверджені НКРЕ для ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" на наступні шість років.

Крім обгрунтування існуючого рівня витрат, ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" визначила необхідність покриття зростаючих витрат по деяких напрямках, зокрема, витрати на заробітну платню, щоб зупинити відтік своїх висококваліфікованих кадрів, об'єктивний рівень безнадійних боргів, інвентаризацію землі, що повинна була враховуватися в ціні покупки підприємства, але цього не відбулося, і банківські послуги, щоб відшкодувати видатки на прийом платежів.

Якщо НКРЕ дозволить покрити ці додаткові витрати, то не зміниться тариф для побутових споживачів, а тариф для промислових споживачів електроенергії високої напруги зросте в середньому на 2,3%, а для споживачів електроенергії низької напруги - на 8%.

Також ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" визнає необхідність встановити оплату для інших енергопостачальних компаній за використання своїх ліній електропередач: близько 40%-50% всієї електроенергії, яка надходить до мереж ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" передається транзитом споживачам інших областей. Ненарахування плати за користування системою призводить до того, що споживачі ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" платять за послуги, які надаються іншим. Здатність ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" одержувати плату за використання своєї мережі може призвести до зниження тарифів для наших споживачів. Однак, це питання має вирішити НКРЕ на державному рівні.

ВАТ "А. Е. С. Київобленерго" одна з тих українських енергопостачальних компаній, яка стовідсотково розрахувалася в минулому році з державним підприємством "Енергоринок". Основними споживачами електроенергії, яку постачає ВАТ "А. Е. С. Київобленерго", є понад 340 великих і середніх підприємств Київської області. Загальна кількість споживачів перевищує 796000 юридичних і фізичних осіб.
По материалам пресс-релиза ОАО "А. Е. С. Киевоблэнерго".

Читайте також