Комментарий Министра иностранных дел Украины по поводу санкций ФАТФ

23.01.2003, 11:05

Меры усиленного финансового контроля, которые применяются по отношению к Украине, являются не инициативой отдельных стран, а выполнением решения ФАТФ от 20 декабря 2002 года. (укр.)

Всі 29 держав-членів цієї організації, незалежно від свого бажання, повинні це зробити. Тому я не хотів би драматизувати ситуацію і казати, що запровадження санкцій є для нас сюрпризом. Цього слід було очікувати і МЗС одразу після прийняття відповідних рішень ФАТФ докладало зусиль для мінімізації негативних наслідків їх застосування.

З іншого боку - не став би легковажно ставитися до цієї ситуації, мотивуючи тим, що ці заходи, так би мовити, "стрілянина з гармати по горобцях".

Нам потрібно спільно шукати вихід з непростого становища і робити все можливе, щоб відповідні рекомендації ФАТФ були скасовані. Найближча нагода - пленарне засідання цієї організації, яке відбудеться 12-14 лютого в Парижі.

МЗС в цьому плані веде інтенсивну роботу з усіма державами-членами. Зокрема, керівникам дипустанов у відповідних країнах дані чіткі доручення та інструкції. Ближчим часом планую провести серію телефонних бесід зі своїми іноземними колегами. Мета цих заходів одна - інформувати про виконання Україною рекомендацій та вимог ФАТФ і заручитися їхньою підтримкою позиції на користь скасування заходів протидії по відношенню до України.

Безумовно, важливе значення на розгляд "українського питання" в рамках ФАТФ матимуть результати участі Прем'єр-міністра України В. Януковича в Давоському економічному форумі, а також візит першого Віце-прем'єр-міністра, Міністра фінансів України М. Азарова до Сполучених Штатів. Ведеться активна підготовка до цих заходів.

Плануємо проведення неформальних консультацій і безпосередньо напередодні пленарного Паризького засідання ФАТФ.

Додам також, що в МЗС створено цільову робочу групу на чолі з Державним секретарем О. Чалим, яка веде постійний моніторинг ситуації, координує зусилля і виробляє відповідні пропозиції.

Словом, МЗС здійснює інтенсивну та скоординовану дипломатичну роботу по забезпеченню інтересів нашої держави у відносинах з ФАТФ.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також