Украино-румынский переговорный процесс продолжается

24.01.2003, 11:40

21-22 января в Киеве состоялся 15-й раунд украино-румынских переговоров по проекту Договора о режиме украино-румынской государственной границы, сотрудничестве и взаимной помощи по приграничным вопросам и проекту Соглашения о делимитации континетрального шельфа и исключительных экономических зонах Украины и Румынии в Черном море. (укр.)

Делегацію України на переговорах очолював заступник Державного секретаря МЗС України Олександр Моцик, делегацію Румунії - Державний секретар МЗС Румунії Крістіан Дяконеску.

В ході переговорів сторони продовжили узгодження проектів Договору і Угоди.

Делегація України, зокрема, представила переданий напередодні переговорів румунській стороні проект Програми поетапного завершення переговорів щодо Договору і Угоди, реалізація якої уможливила б підписання Договору і, по можливості, Угоди до 1 червня ц. р., як і було домовлено Президентами України і Румунії під час візиту Президента Румунії І. Ілієску в Україну у вересні минулого року.

Делегація України вела активну лінію на досягнення остаточного узгодження положень статті 1 проекту Договору, в якій має бути зафіксоване підтвердження існуючої лінії україно-румунського державного кордону по всій його протяжності від точки стику кордонів України, Румунії і Угорщини до точки стику територіальних вод України і Румунії у Чорному морі.

В ході переговорів було продемонстровано певний прогрес, але, на жаль, зафіксувати відповідної домовленості в письмовому вигляді не вдалося.

Разом з тим румунська делегація внесла на розгляд свій новий варіант проекту Договору, в якому міститься цілий ряд нових елементів, які раніше не обговорювалися, і які відрізняються від раніше зконсолідованого тексту Договору.

Ці пропозиції потребують додаткового аналізу та вивчення, що, безперечно, об'єктивно затягне роботу над Договором з метою його підписання у визначені Президентами строки.

Делегації продовжили роботу над Угодою про делімітацію континентального шельфу та виключних економічних зон України та Румунії у Чорному морі, зокрема, вони уточнили та деталізували свої підходи до делімітації у контексті чинних норм міжнародного права.

Домовлено про інтенсифікацію переговорного процесу як в форматі делегацій так і на експертному рівні.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також