Выполнение программы борьбы с ВИЧ/СПИД в Украине ускорят $18,8 млн. от Глобального фонда

31.01.2003, 15:59

Глобальный фонд борьбы со СПИДом, туберкулезом и малярией сообщил о подписании двух соглашений по программе преодоления эпидемии ВИЧ/СПИДа в Украине. (укр.)

Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією сьогодні повідомляє про підписання двох угод з двома основними отримувачами коштів, на перші два роки фінансування, згідно заявки України, щодо подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

Заявка України на загальну суму $92 млн. (п'ять років фінансування) однією з перших була схвалена Правлінням Глобального фонду на другому засіданні Правління в квітні 2002 року.

Компонент Міністерства охорони здоров'я зараз отримує $16,9 млн. на лікування, догляд та підтримку людей, хворих на ВІЛ/СНІД, включаючи закупівлю антіретровірусних препаратів та лікування опортуністичних інфекцій, а також зміцнення національних програм контролю ВІЛ-інфекції.

Компонент Програми Розвитку ООН (ПРООН) одержує $1,9 млн. на підтримку широкого спектру послуг, направлених на уразливість груп з високим ризиком інфікування з метою зменшення рівнів інфекції серед споживачів ін'єкційних накротиків, людей, що надають сексуальні послуги, в'язнів та військових.

Очікувані результати компоненту Міністерства охорони здоров'я включають: антиретровірусну терапію та лікування опортуністичних інфекцій для 1500 людей, хворих на ВІЛ/СНІД, кількість немовлят, народжених жінками з ВІЛ-інфекцією, скоротиться на 10%; 50% вагітних жінок пройдуть лікування антиретровірусними препаратами з метою запобігання передачі інфекції від матері до дитини.

Наприкінці перших двох років виконання компоненту заявки, основним реципієнтом якого є ПРООН, очікується збільшення відсотку наркоспоживачів, які користуються стерильними шприцами до 50%, а використання презервативів працівниками комерційного сексу - до 30%; передбачається також суттєво підвищити рівень поінформованості цих цільових груп з питань запобігання ВІЛ/СНІДу, а також зміцнити партнерство між державними та неурядовими організаціями у впровадженні профілактичних програм.

Найближчим часом очікується підписання третьої угоди в рамках заявки України, щодо фінансування інформаційно-освітніх заходів профілактики поширення ВІЛ/СНІДу, на суму $6,15 млн. на два роки.
По материалам пресс-релиза Министерства зравоохранения Украины.

Читайте також