ООН поддерживает усилия Украины, России и Беларуси в смягчении последствий Чернобыльской катастрофы

18.12.2003, 15:23

17 декабря Генеральная Ассамблея ООН единогласно одобрила резолюцию "Укрепление международного сотрудничества и координации усилий в изучении, смягчения и минимизации последствий Чернобыльской катастрофы". (укр.)

Співавторами документу, ініційованого делегаціями України, Російської Федерації та Білорусі, стали майже 50 держав-членів ООН, у тому числі країн Європейського Союзу.

У цьому документі, зокрема, наголошується на довготерміновому характері наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та висловлюється глибоке занепокоєння їх впливом на життя і здоров'я людей, особливо дітей у потерпілих районах. Генеральна Асамблея визнає труднощі, що постають перед країнами, які найбільш постраждали від трагедії, і закликає інші держави, особливо донори, та відповідні установи і фонди системи ООН підтримати зусилля України, Росії і Білорусі у пом'якшенні наслідків катастрофи.

Генеральна Асамблея привітала рішення Ради Глав держав СНД про проголошення 26 квітня Міжнародним днем пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф, а також закликала всі держави-члени ООН відзначати цей Міжнародний день та проводити у його рамках відповідні заходи.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також