Правительство подводит итоги работы за год

02.12.2003, 17:07

Под председательством первого вице-премьер-министра Украины Николая Азарова состоялось совместное заседание правительственных комитетов, посвященное результатам деятельности правительства за первый год работы. (укр.)

Під час засідання були розглянуті звіти віце-прем'єр-міністрів та Міністерства економіки і з питань європейської інтеграції щодо результатів діяльності уряду в фінансово-економічній, соціально-гуманітарній сферах, промисловості, паливно-енергетичному комплексі та аграрному секторі.

В ході засідання зазначалося, що у поточному році економічна ситуація в Україні є стабільною, а досягнуті результати в цілому відповідають завданням, визначеним у Програмі діяльності Кабінету Міністрів. За січень-жовтень нинішнього року приріст реального ВВП в Україні становить 7,2%, що дозволить за підсумками 2003 року отримати приріст близько 8%. Високі темпи зростання в промисловості, яка дає майже третину ВВП, зумовлені підвищенням попиту на внутрішньому ринку через збільшення доходів населення, прибутковості підприємств та покращання кон'юнктури на світовому ринку для товарів традиційного українського експорту. Загалом експорт українських товарів та послуг за 9 місяців цього року збільшився на 24,1%. Вдосконалюється також сама структура експорту.

Значним позитивом, на думку урядовців, є суттєве збільшення обсягів інвестицій в українську економіку. Обсяг інвестицій в основний капітал за січень-вересень цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс на 32,5%, а прямі іноземні інвестиції зросли в 1,6 раза. Впродовж року також зберігалися помірні темпи інфляції, показники якої протягом січні-жовтня склали 4,4%.

Активізація цих економічних процесів сприяла збалансуванню показників бюджету, який вперше за роки незалежності щомісяця виконувався з профіцитом. Це дозволило забезпечити ритмічне фінансування видатків згідно з бюджетним розписом. Під час засідання наголошувалося, що важливим досягненням уряду є також своєчасне прийняття Державного бюджету на 2004 рік.

Разом з тим, першочерговими завданнями на найближче майбутнє уряд визначає у соціальний сфері - зниження рівня бідності, погашення заборгованості із заробітної плати, посилення рівня соціальної захищеності вразливих верств населення, а також вдосконалення податкового законодавства, зокрема прийняття законів про зниження рівня соціальних зборів і скасування податкових пільг.

Підсумовуючи Миколи Азарова підкреслив, що важливо не лише підвести підсумки роботи, але й визначити вузлові проблеми та намітити шляхи їх подальшого вирішення. За результатами засідання прийнято рішення винести це питання на засідання Кабінету Міністрів.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також