В Украине отмечают Международный день инвалидов

03.12.2003, 11:50

Ежегодно, 3 декабря, в соответствии с решением 47 сессии Генеральной Ассамблеи ООН, отмечается Международный день инвалидов. Особую актуальность вопросы социальной защиты инвалидов приобретают в контексте провозглашения 2003 года - Годом людей с инвалидностью. (укр.)

В рамках проведення Міжнародного дня інвалідів, в Українському домі відбулося урочисте підведення підсумків Всеукраїнської акції "Зорі надії". Кращі представники інвалідного руху були відзначені державними нагородами України та почесними грамотами Кабінету Міністрів.

Під час урочистостей прем'єр-міністр України Віктор Янукович та міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв вручили документи та ключі від автомобілів "Славута" і "Славута-ПІКАП" інвалідам та директорам будинків-інтернатів, які придбані за благодійні кошти.

Автомобілі отримали 10 інвалідів, серед яких інваліди війни, інваліди від загального захворювання та з дитинства і 3 директори дитячих будинків-інтернатів. Серед інвалідів від загального захворювання та з дитинства відзначено 3 кращих студенти, які відмінно навчаються у вищих навчальних закладах України.

Прем'єр-міністр України також оглянув експериментальний зразок тролейбусу, який спеціально обладнаний для перевезення інвалідів на візках. Цей перший зразок нового вітчизняного транспортного засобу для інвалідів-візочників, виготовлено на замовлення Міністерства праці та соціальної політики України Південним машинобудівним заводом ім. О. М. Макарова (м. Дніпропетровськ). Завдяки Дніпропетровським партнерам на весні наступного року буде виготовлений експериментальний зразок відповідного автобусу. Незабаром на Південмаші розпочнеться серійне виробництво подібних тролейбусів та автобусів і кожне місто України матиме транспорт загального користування, пристосований до потреб цих громадян.

Гості ознайомилися з роботою Всеукраїнської виставки виробів художніх творів, виготовлених інвалідами та продукції для інвалідів, яка представлена найновішими розробками підприємств протезної галузі, ортопедичними виробами, засобами пересування тощо.

У концертному залі "Українського дому" відбулося урочисте підведення підсумків Всеукраїнської акції "Зорі надії", яка проводилася з 24 серпня до 30 листопада в рамках проголошеного Європейською комісією 2003 року "Роком інвалідів європейських країн" та відповідно до Указу Президента "Про додаткові заходи щодо посилення соціального захисту інвалідів та проведення у 2003 році Року людей з інвалідністю".

Акція проходила за підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства культури і мистецтв, Міністерства освіти і науки, Державного комітету у справах сім'ї та молоді, Фонду соціального захисту інвалідів, Національної асамблеї інвалідів України, інших громадських організацій інвалідів.

Вона спрямована на привернення уваги до проблем ствердження принципів рівних прав і можливостей в нашому суспільстві для громадян-інвалідів, шляхом відзначення людей з обмеженими фізичними можливостями, які особистою діяльністю подають приклад активної участі у всіх сферах суспільного життя та громадян, які на державному рівні, в громаді проводять роботу, спрямовану на задоволення першочергових потреб людей з інвалідністю та роблять вагомий внесок для покращання становища інвалідів в Україні.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також