Состоялась Всеукраинское совещание по развитию аграрного сектора

10.02.2003, 11:30

Президент Украины Леонид Кучма принял участие во Всеукраинском совещании по вопросам стратегии развития аграрного сектора. (укр.)

У своєму виступі Л. Кучма зазначив, що завдяки активному реформуванню у цій галузі, останнім часом вдалося багато що змінити на краще.

При цьому глава держави висловив думку, що на селі виникають нові проблеми, зумовлені сучасними процесами, які відбуваються у суспільстві.

Л. Кучма підкреслив, що село тяжко входить у ринкові відносини, а вітчизняний аграрний сектор - у світові господарські процеси. Президент України нагадав, що на торішній нараді обговорювалася проблема регулювання товаропотоків адекватно кон'юнктурі ринку та цінам, але торік, як і у попередні роки, у цьому напрямку були допущені серйозні прорахунки і втрати. Зокрема, серйозні структурні перекоси допущені в експорті сільськогосподарської продукції.

Найгострішою проблемою розвитку аграрного сектора України, за словами Л. Кучми, залишається технічне переоснащення. При цьому глава держави підкреслив, що банківська система поки що вперто не погоджується на кредитування купівлі техніки. Якщо в цілому по економіці довгострокові кредити вже становлять 28,5%, то в аграрному секторі - лише 6%.

Л. Кучма висловив сподівання, що нове керівництво Національного банку поверне банківську систему і кредитну політику лицем до проблем аграрного сектора, як і економіки загалом.

Глава держави також наголосив, що досі працівникам села не погашено заборгованість із зарплати. При цьому він відзначив, що робота голів обласних і районних державних адміністрацій буде оцінюватися за виконанням саме цього показника, а ті, кому така схема не подобається - можуть хоч сьогодні писати заяву про звільнення.

Президент України доручив уряду внести конкретні пропозиції щодо реформування аграрного сектора економіки України. Глава держави пообіцяв, що в грудні 2003 чи першій декаді січня наступного року уряд має прозвітувати про виконану роботу, і за таких умов, - переконаний Президент України, - і уряд, і особисто Прем'єр-міністр, будуть щодня перейматися проблемою сільськогосподарського виробництва.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також