В Украине на сельхозпродукцию будут разработаны национальные стандарты

14.02.2003, 17:00

Сегодня, 14 февраля, Вице-премьер-министр Украины Иван Кириленко провел совещание по вопросам разработки национальных стандартов на сельскохозяйственную продукцию и их гармонизацию по международным стандартам. (укр.)

На сільськогосподарську та продовольчу продукцію діють майже 1500 міждержавних стандартів, більше 500 галузевих стандартів та технічних умов колишнього СРСР. З метою виготовлення конкурентноспроможної продукції і виходу з нею на зовнішній ринок, вступу України до СОТ, необхідно розробити національні стандарти, гармонізовані з міжнародними та європейськими вимогами.

Згідно з планами стандартизації України в 2001 році за рахунок фінансування Держстандарту впроваджено 68 міжнародних (ISO) та європейських (EN) стандартів.

Присутні на нараді представники профільних Міністерств та комітетів, обговорили стан справ у сфері національних стандартів на сільськогосподарську продукцію. Заступник Державного секретаря Міністерства аграрної політики Роман Шмідт поінформував присутніх, щодо планів розроблення Міністерством у 2003-2005 році державних стандартів на зернові та зернобобові культури, а саме просо, рис, сою та овес.

В рамках протоколу про наміри між Міністерством аграрної політики та Федеральним міністерством з питань захисту прав споживачів, продовольства та сільського господарства Німеччини та згідно з спільним проектом "Випробування та сертифікація сільськогосподарської техніки в Україні та взаємне визнання сертифікатів між Україною та Німеччиною" на 2003 рік заплановано розробити та затвердити 19 державних стандартів. Проте розробка таких документів потребує належного фінансування.

З метою якнайшвидшої розробки та впровадження системи національних стандартів учасники наради запропонували забезпечити профільні Міністерства та комітети перекладною методичною та нормативною документацією ЄС та СОТ для визначення чітких гармонізованих вимог. В ході наради також обговорювалось питання щодо забезпечення технічної доукомплектації або створення нових дослідних лабораторій з урахуванням міжнародної практики.

За підсумками наради Іван Кириленко доручив Міністерству агропромислової політики розробити проект розпорядження, який передбачає першочергове впровадження переліку національних стандартів, гармонізованих з міжнародними та європейськими вимогами, для експортоорієнтованих галузей сільського господарства.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також