ВЕРХОВНОЙ РАДЕ ПРЕДЛОЖЕНО ВНЕСТИ ИЗМЕНЕНИЯ В КРИМИНАЛЬНО-ПРОЦЕССУАЛЬНЫЙ КОДЕКС

25.02.2003, 16:42

Комитет Верховной Рады по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений в Криминально-процессуальный кодекс Украины, внесенный народными депутатами В. Онопенком, В. Сиренком, В. Мойсиком (укр.).

Метою законопроекту є поширення судового порядку оскарження рішень органів дізнання, слідчого та прокурора на їх постанови про порушення кримінальної справи.

Автори законопроекту звертають увагу на те, що проблема попереднього слідства є серйозною. При порушенні кримінальної справи та в її закритті мають правові колізії, що тягнуть за собою істотне обмеження не тільки процесуальних, а й конституційних прав і свобод осіб, звинувачених у вчинені злочинів.

Порушення конституційних прав наших співвітчизників здійснюється як через низьку якість попереднього слідства, недостатній нагляд з боку прокуратури, так і внаслідок недосконалості законодавства. Чинний Кримінально- процесуальний кодекс містить на першому плані процедуру обвинувачення, захист же поки не протистоїть процесуальним діянням органів попереднього слідства.

Так, особа проти якої порушено кримінальну справу, може сподіватись лише на порядність прокурора, який здійснює нагляд за законністю цієї стадії процесу.

Прокурор може на свій розсуд скасувати постанову про порушення кримінальної справи або ж залишити її в силі. Закон обмежує право зацікавленої особи або її представника оскаржити дії слідчого і прокурора з цього приводу до суду.

Порушення кримінальної справи - це початкова стадія кримінального процесу. Вона має велике значення у вирішенні подальшої долі особи, яка підозрюється у злочині.

Незважаючи на це, зазначають автори проекту, суди розглядають лише скарги, пов'язані з відмовою в порушенні кримінальної справи та в її закритті. Така юридична позиція має свою невизначеність.

Адже всі зазначені стадії йдуть одна за одною, вони тісно пов'язані між собою і складають систему кримінального процесу як відповідної діяльності слідчих органів і прокуратури. Залишення ж поза судовою увагою однієї з таких важливих процесуальних функцій, як порушення кримінальної справи, не відповідає вимогам кримінального судочинства.

Тим більше, що за конституційним положенням кожній людині гарантовано право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, посадових і службових осіб, і суди не повинні відмовляти особі в прийнятті чи розгляді скарги з підстав, передбачених законом, який це право обмежує. Суд не вправі також відмовляти людині з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті в досудовому порядку.

У чинному законодавстві зберігається умова, коли скаргу на постанову органу дізнання, слідчого можна подати до суду лише після того, як її розгляне прокурор і відмовить в її скасуванні. Таке положення суперечить кільком статтям Конституції України.

У зв'язку з цим, констатують автори законопроекту, виникла необхідність внести зміни до деяких норм КПК, надавши право зацікавленим особам і їх представникам оскаржувати не тільки постанову про відмову в порушенні або закритті кримінальної справи, а й постанову про порушення кримінальної справи.

Комітет зазначив, що прийняття законопроекту має на меті втілення конституційних положень в норми кримінально-процесуального законодавства і встановлення судового порядку оскарження дій та рішень органів, викриття правопорушників та застосування до них справедливих заходів впливу і не притягнення до відповідальності.
За інформацією прес-служби Верховної Ради України.

Читайте також

Читайте также