Антимонопольный комитет против "Укрзалізниці"

15.04.2003, 14:27

Антимонопольный комитет Украины возбудил дело против "Укрзалізниці" по результатам проверки, проведенной по требованию некоторых транспортно-экспедиционных компаний, которые пожаловались АМКУ на дискриминацию со стороны "Укрзалізниці". (укр.)

Перевірка виявила, що "Укрзалізниця" не завжди застосовує прозорі підходи, маючи виняткове право надавати знижки на тарифи в перевезенні вантажів.

Серед 89 експедиторських компаній, що мають угоди з "Укрзалізницею", знижками користуються 18. З них ще 8 мають особливий привілейований статус і отримують найсуттєвіші знижки. Під час перевірки АМКУ виявив факти необґрунтованого надання знижок деяким з цих компаній.

Інший суперечливий підхід, який викликає запитання Антимонопольного комітету, полягає в тім, що певним транспортно-експедиційним компаніям в окремому порядку надаються пільгові ставки на перевезення по конкретних напрямках.

Коментуючи розгляд справи, голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв підкреслив: "Такі дії "Укрзалізниці" можуть створити нерівні умови на ринку транспортних послуг, обмеживши конкуренцію між його учасниками і зашкодивши інтересам багатьох підприємств-споживачів. Галузь залізничного транспорту сьогодні одна з найбільш монополізованих, вона потребує дуже ретельного контролю з боку Антимонопольного комітету. Якщо факт зловживання монопольним становищем підтвердиться, ми вживаємо до "Укрзалізниці" всіх заходів, передбачених чинним законодавством".
По материалам пресс-службы АМКУ.

Читайте також