Минюст предлагает аннулировать 13 партий

16.05.2003, 11:57

Министерство юстиции Украины сделала представление в Верховный Суд Украины об аннулировании свидетельств о регистрации еще 13 партий. (укр.)

15 травня 2003 року Міністерство юстиції зробило подання до Верховного Суду України про анулювання свідоцтв про реєстрацію ще 13 партій, перевірка яких проводилася з 28 квітня по 8 травня: Зеленої партії України, Політичної партії "Красива Україна", Всеукраїнської партії Центру "Громадянська злагода", Всеукраїнської партії жіночих ініціатив, Партії комуністів (більшовиків) України, Організації українських націоналістів в Україні, Соціал-демократичної партії молоді, Української партії захисту споживачів, Всеукраїнського політичного об'єднання "Державна самостійність України", Партії духовного, економічного і соціального прогресу, Партії національного врятування України, Партії слов'янської єдності України, Української партії солідарності та соціальної справедливості. Крім того, у ході перевірки до Міністерства юстиції звернувся керівник Партії слов'янської єдності із заявою, в якій зазначено прохання ліквідувати партію.

Про це повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович сьогодні під час прес-конференції, яка відбулася в Міністерстві юстиції. Засловами Міністра, перевіркою встановлено, що статутні документи зазначених партій не відповідають вимогам Закону України "Про політичні партії в Україні". Найпоширенішими невідповідностями є порушення вимог Закону, відповідно до яких партії є неприбутковими організаціями; відповідно до яких громадянин України може одночасно перебувати лише в одній політичній партії; не враховані вимоги Закону щодо прав політичних партій та вимоги щодо інформування про зміни назви, програми, статуту, керівних органів партії, адрес та місцезнаходження.

Олександр Лавринович також повідомив, що у ході перевірки Зелена партія України привела у відповідність до Закону України "Про політичні партії в Україні" Статут і програму партії.

Водночас, у ході перевірки встановлено, що станом на 16 квітня 2003 року всіма вищезазначеними політичними партіями не виконано вимоги Закону щодо утворення та реєстрації в порядку, встановленому цим Законом, своїх обласних, міських, районних організацій у більшості областей України, містах Києві, Севастополі та Автономній Республіці Крим.

Зеленою партією України - зареєстровано 12 обласних, 10 районних та 8 міських організацій; Політичною партією "Красива Україна" - 6 обласних та 1 міська організація; Всеукраїнською партією Центру "Громадянська злагода" - 1 обласна та 1 районна організація; Всеукраїнською партією жіночих ініціатив - 6 обласних та 1 районна організація; Партією комуністів (більшовиків) України - 3 обласні, 4 районні та 5 міських організацій; Організацією українських націоналістів в Україні - 6 обласних, 12 районних та 6 міських організацій; Соціал-демократичною партією молоді - жодної обласної міської або районної організації; Українською партією захисту споживачів - 3 обласних, 4 районних та 3 міських організації; Всеукраїнським політичним об'єднанням "Державна самостійність України" - 9 обласних, 1 районна та 7 міських організацій; Партією духовного, економічного і соціального прогресу - 3 обласні. 3 районні та 1 міська організація; Партією національного врятування України - 2 обласні організації; Партією слов'янської єдності України - 6 обласних, 1 районна та 1 міська організація; Українською партією солідарності та соціальної справедливості - 2 обласні, 1 районна та 3 міські організації.

Міністр також повідомив, що у ході перевірки за адресами, указаними в статутних документах, не знайдено Всеукраїнську партію Центру "Громадянська злагода", Політичну партію "Красива Україна", Соціал-демократичну партію молоді та Українську партію солідарності та соціальної справедливості та керівництво Всеукраїнської партії жіночих ініціатив.

Перевірку політичних партій Міністерство юстиції України розпочало 1 квітня 2003 року, відповідно до Закону "Про політичні партії в Україні", в якому зазначено, що не пізніше ніж через один рік після виборів до Верховної Ради України, найближчих за часом після набуття чинності цього Закону, політичні партії повинні були внести необхідні уточнення до своїх статутних документів та подати їх до Міністерства юстиції України для перевірки (Закон України "Про політичні партії в Україні" було ухвалено Верховною Радою України 5 квітня 2001 року).

Партії перевіряються на відповідність статутів вимогам Закону "Про політичні партії в Україні", виконання вимог Закону щодо інформування реєструючого органу по позиціях, передбачених законом та наявність структурних осередків в областях України.

На 1 січня 2003 року Мін'юстом в Україні було зареєстровано 123 політичні партії. Після 1 січня самоліквідувалися Українська народна партія "Собор", Партія захисту інтересів селян України. Зелена Екологічна партія України самоліквідувалася під час перевірки.

З 14 по 18 квітня 2003 р. була оголошена перевірка перших одинадцяти найпроблемніших партій: Зеленої Екологічної партії України, Партії вільних селян і підприємців України, Партії інтелігенції України, Партії Свідомості Третього Тисячоліття (ПСТТ), Партії Свободи, Партії "Союз народів України", Політичної партії "ЗУБР", Прогресивно-автомобільної партії України, Партії "Український національний конгрес " (УНК), Політичної партії "Єдина Київська Русь". 21 квітня Міністерство юстиції склало подання до Верховного Суду України про анулювання їх свідоцтва про реєстрацію.

Протягом року Міністерство юстиції здійснить перевірку всіх політичних партій в Україні.

Міністерство юстиції України визначило до перевірки наступні 14 партій. Під час прес-конференції, яка відбулася у Мін'юсті 15 травня 2003 року, Міністр юстиції Олександр Лавринович повідомив, що з 19 по 23 квітня будуть перевірені Українська християнсько-демократична партія; Українська політична партія "Християнський рух"; Українська консервативна республіканська партія; Партія економічного відродження; Партія радикального прориву; Всеукраїнське об'єднання християн; Жіноча народна партія (об'єднана); Всеукраїнська Чорнобильська партія "За добробут та соціальний захист народу"; Партія освітян України; Політична партія "Всеукраїнське об'єднання "Центр"; Українська партія; Всеукраїнська партія міжнаціонального порозуміння "Новий світ"; Партія розбудови, правозахисту недержавних організацій України "Партія правозахисту"; Політична партія "Український Союз Праці "Орій".

Партії перевірятимуться на відповідність статутів вимогам Закону "Про політичні партії в Україні", на виконання вимог Закону щодо інформування реєструючого органу по позиціях, передбачених законом та на наявність структурних осередків в областях України.

Олександр Лавринович уточнив, що список партій, визначених до перевірки, складається по "проблемності". Він повідомив, що "реально існуючі партії, які є складовою політичної системи держави", переважно виконали всі вимоги Закону, і будуть перевірятися в останню чергу.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також