На рынке труда Украины отмечены первые позитивные тенденции

10.06.2003, 12:39

Министр труда и социальной политики Украины Михаил Папиев выступил с докладом на 91-й сессии Международной конференции труда. (укр.)

Під час робочого візиту до Женеви з 8 по 20 червня 2003 року Міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв бере участь в роботі 91-ї сесії Міжнародної конференції праці, де буде розглянуто коло питань щодо реалізації Декларації фундаментальних принципів та прав у сфері праці, Програми та бюджету Міжнародної організації праці на 2004-2005 роки, трудових відносин, розвитку людських ресурсів, нормотворчої діяльності Міжнародного бюро праці у сфері гігієни та безпеки праці, стан застосування ратифікованих країнами-членами МОП конвенцій тощо.

У розв'язанні цих проблем має певні зрушення й Україна. І про це у своєї доповіді зазначив Міністр Михайло Папієв.

В Україні декілька років спостерігається тенденція економічного росту. Вже намітилися перші позитивні тенденції на ринку праці і в сфері оплати праці. Так за 2002 рік реальні доходи громадян України зросли на 17,8%. Зростає номінальна і реальна заробітна плата. Поступово вирішується проблема виплати заборгованості із заробітної плати.

"Уряд поставив завдання - стійкий економічний ріст повинен забезпечувати стабільне підвищення рівня зайнятості, доходів і умов життя. Визначивши таким чином свій стратегічний курс на інтеграцію в європейське співтовариство, уряд, розуміючи важливість стану справ в соціальній сфері, ключовим завданням визначив забезпечення достойної праці" - наголосив Міністр.

Велике значення у вирішенні цієї проблеми має співпраця України і Міжнародної організації праці (МОП). В рамках технічної допомоги Україна отримує підтримку від МОП у розробці Трудового кодексу, у забезпеченні свободи асоціацій, зміцненні соціального діалогу, гендерної рівності, викорінення дитячої праці, професійної підготовки безробітних тощо.

Створюються необхідні умови для прямої участі соціальних партнерів у розробці і реалізації соціально-економічної політики. В переговорах щодо підписання Генеральної угоди між урядом, роботодавцями і профспілками беруть участь більше 70 Всеукраїнських профспілок. Тому дуже важко дійти згоди між сторонами, особливо з питань соціальних стандартів і гарантій.

Український уряд повністю розділяє позицію МОП що одним із головних засобів боротьби з бідністю є зайнятість населення.

"В Україні створена правова база регулювання ринку праці, реалізації політики в сфері зайнятості, виконується Державна програма зайнятості населення. Одним із її пріоритетів є збереження існуючих і створення нових робочих місць у шахтарських регіонах, в маленьких містечках і депресивних територіях. Так, у 2001-2002 роках було створено більше 1 млн. нових робочих місць. Уже зараз прослідковується чітка тенденція росту чисельності зайнятих і зниження рівня безробіття, активно ведеться робота щодо професійної реабілітації та зайнятості людей з інвалідністю, недопущення їх соціального відчуження" - зазначив Михайло Папієв у своїй доповіді на конференції.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також