Украина одна из первых в регионе получила финансирование от Глобального фонда борьбы со СПИДом

10.06.2003, 13:45

Министр здравоохранения Украины Андрей Пидаев принял участие в четвертом заседании правления Глобального фонда борьбы со СПИДом, туберкулезом и малярией. (укр.)

Міністр охорони здоров'я України Андрій Підаєв є членом правління Глобального фонду боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією, у Женеві він взяв участь в п'ятому засіданні правління. Україна представляє в правлінні Глобального фонду 17 країн Східної Європи та СНД. До складу делегації, яку очолював Міністр входили також представники Росії, Румунії та Болгарії.

Найбільш гострим питанням порядку денного засідання, навколо якого розгорнулась найжвавіша дискусія, стала проблема обмежених донорських надходжень, що може завадити фінансуванню заявок третього раунду скликання. За прогнозними даними в третьому раунді від країн отримано запитів на суму біля $2 мільярдів. Навіть, якщо тільки 50% запитів будуть рекомендовані до фінансування Групою технічної оцінки заявок, сума становитиме $1 мільярд, в той час як донорські зобов'язання складають лише половину зазначеної суми.

Члени Правління детально обговорили напрямки стратегії мобілізації ресурсів, необхідних Глобальному фондові, та визначили певні кроки, котрі будуть здійснені найближчим часом на цьому шляху. Зокрема в липні 2003 року члени правління Глобального фонду зберуться на донорську маніфестацію в Парижі, під час якої передбачається, що уряд Франції зробить заяву щодо збільшення донорських внесків від своєї країни втричі.

Серед інших питань порядку денного, що обговорювались членами правління, учасники засідання приділили увагу визначенню критеріїв першочерговості фінансування якісних заявок, а також напрямкам політики моніторингу та оцінки діяльності Глобального фонду як в окремих країнах, так і на Глобальному рівні, партнерським стосункам з міжнародними організаціями в напрямку надання технічної допомоги тощо.

Під час 5-го засідання правління відбулись робочі зустрічі Міністра охорони здоров'я України А. Підаєва з його зарубіжними колегами: Міністром охорони здоров'я США, головою правління Глобального фонду паном Томмі Томпсоном, Міністром охорони здоров'я Румунії доктором Данієлою Бартос, а також представниками ЄС, Бразилії, Таїланду, африканських країн, Всесвітньої організації охорони здоров'я, Програми ООН СНІД, неурядових організацій людей, що живуть з СНІД, туберкульозом, малярією.

Під час окремої зустрічі з відповідальними представниками секретаріату Глобального фонду Міністром охорони здоров'я України А. Підаєвим була зроблена заява, про готовність нашої країни забезпечити до кінця року лікування 4 тисяч ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД українських пацієнтів, супроти 58 хворих, як було заплановано раніше на кошти, які виділяються Глобальним фондом боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією.

"Хочу зазначити, - сказав А. Підаєв, повернувшись із Женеви, що завдяки партнерським зусиллям уряду, неурядових та міжнародних організацій, Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, Україна стала першою країною в регіоні Східної Європи та СНД, а також десятою країною в світі, котра отримала фінансування від Глобального фонду боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією на заходи з контролю над епідемією СНІД в Україні. І сьогодні першочергове завдання, котре стоїть перед нашою країною на шляху реалізації Програми гранту Глобального фонду - перетворення забезпечення лікуванням та доглядом ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, у сталий планомірний процес. Ми прагнемо поступово прийти до того, щоб у нашій країні кожен пацієнт котрий потребує допомоги міг її отримати".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також