Правительство Украины выделило 10 млн. гривен на профилактику SARS

11.06.2003, 12:10

6 июня Кабинет Министров Украины утвердил распоряжение "О дополнительных мерах по предупреждению занесения и распространения на территории Украины заболевания тяжелым острым респираторным синдромом (SARS)". (укр.)

Ураховуючи надзвичайну епідемічну ситуацію у світі із захворюванням населення на SARS, високі показники летальності (до 10%), даним розпорядженням було затверджено план додаткових заходів щодо запобігання занесенню та поширенню на території України захворювання на тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS). Для проведення додаткових профілактичних, протиепідемічних і дезінфекційних заходів, закупівлі обладнання розпорядженням передбачено виділити МОЗ 10 млн. гривень. "Це достатньо велика сума, яку виділяє держава за рахунок резервного фонду бюджету для закупівлі необхідного обладнання, засобів захисту, проведення заходів щодо запобігання занесенню та поширенню на території України захворювання на тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS) тощо, - зазначив начальник Головного санітарно-епідеміологічного управління С. П. Бережнов. - Порівнюючи з Росією, де для цієї мети було виділено 52 млн. рублів (біля 8,9 млн. гривень), для України це достатньо великі кошти".

Міністерством охорони здоров'я були зроблені розрахунки і планується на кошти, які будуть отримані, придбати необхідні засоби особистого захисту персоналу та медичних працівників, котрі у випадку виникнення епідускладнення будуть мати великий ризик інфікування. Серед засобів особистого захисту буде придбано респіратори, марлеві пов'язки, халати, рукавички, сучасні захистні костюми підвищенного захисту тощо.

Також планується здійснити закупівлю ефективних дезінфекційних засобів, для проведення дезінфекції у лікарняних установах, залізничних станціях, аеропортах, контрольних пунктах тощо. Заплановано придбати спеціальне обладнання (спеціальні бокси) для роботи з небезпечними інфекціями, до котрих відноситься SARS. Також передбачається закупити спеціальне високотехнологічне обладнання для проведення лабораторних досліджень з метою виявлення вірусу SARS, зокрема комплект обладнання для проведення полімеразної-ланцюгової реакції (ПЛР), що дозволить виявляти у тому числі вірус SARS (приблизно такий комплект коштує 100-120 тисяч гривен). Окрім цього планується придбати більш ніж 200 термодатчиків. Зараз вирішується питання, який саме вид термодатчикам має найбільш достовірні показники.

За рахунок виділених коштів також будуть реалізовані інші заходи, що передбачає розпорядження Кабінету Міністрів, щодо запобігання занесенню та поширенню на території України захворювання на тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS).
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також