В Луганской области госпитализировано 256 человек с диагнозом гепатит А

23.06.2003, 11:31

По состоянию на 21 июня в г. Суходольске Луганской области было госпитализировано 256 человек с диагнозом вирусный гепатит А, из них 46 детей. (укр.)

Станом на 21.06.03 в стаціонарі знаходиться 241 особа (195 дорослих, 46 дітей).

За результатами лабораторних досліджень методом імуно-ферментного аналізу (ІФА), діагноз підтверджено у 192 осіб, імуноглобуліни М до вірусу гепатиту А не виявлено у 15 осіб, діагноз у них знято, вони виписані з лікарні. Інші дослідження сироваток крові тривають. Дослідження крові на імуноглобуліни М проводиться у вірусологічній лабораторії Луганської обласної санепідстанції.

За тяжкістю перебігу хвороби хворі розподілились: легкий ступень - 10%; середній ступень - 89%, тяжкий ступень -1% (1 особа).

У перші дні спалаху відмічалося несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою. Зараз організована система "активного епіднагляду" - медичні працівники та фахівці санітарно-епідеміолгоічної служби працюють в осередках інфекції, проводять медичний огляд з лабораторним обстеженням, та, при необхідності, госпіталізують хворих. Госпіталізація хворих здійснюється в інфекційний стаціонар другої міськлікарні м. Краснодон на 80 ліжок. Після встановлення заключного діагнозу, покращення стану хворих, частина з них переводиться до перепрофільованого стаціонару в м. Суходольську на 60 ліжок.

Розгорнуто резервні стаціонари: в м. Краснодон на 20 ліжок та у м. Суходольську на 60 ліжок, на базі інфекційного відділення міськлікарні N2 на 60 ліжок, на базі школи-інтернату м. Краснодона на 100 ліжок.

Медикаменти для лікування хворих та дезінфекційні засоби є в достатній кількості.

Для покращення матеріально-технічного стану інфекційного стаціонару виділено 25 тис. грн.

Як вже повідомлялося, на місце спалаху вірусного гепатиту А в м. Суходольську Луганської області працювала комісія фахівців Міністерства охорони здоров'я України.

Як повідомила Мухарська Людмила Мирославівна, начальник управління інфекційних захворювань ГСЕУ МОЗ України, фактором передачі збудника гепатиту А стала питна вода, інфікована через одночасні пориви систем водопостачання і каналізування, при високому стоянні ґрунтових вод, нерегулярній подачі води, забрудненні стічними водами зовнішнього середовища: "У результаті відключення електроенергії каналізаційно-насосна станція N3 у кварталі Комарова з 28.05.03 по 02.06.03 працювала на скидання стічних вод, які розливалися по території кварталу Комарова, збиралися в природному рельєфі біля дачного селища "Схід" в створену із ґрунтових вод населенням штучну водойму і використовувалася жителями кв. Комарова як рекреаційна зона (купання, лов риби, відпочинок) та для поливу сільгоспкультур. Зараз проводяться заходи по ліквідації водойми. Вода, якої затоплено 70% підвалів має сульфатно-гідрокарбонатний склад, мінералізацію 0,7 г/л і високе окислення, що сприяє руйнуванню мереж водопостачання та каналізації та, як наслідок, попаданню вірусу гепатиту А з каналізаційної мережі у водопровідну"

Станом на 21.06.03 проведено низку протиепідемічних та профілактичних заходів:

- проводяться лабораторні дослідження проб води, постійний моніторинг поривів систем водопостачання і каналізації; збільшено кратність відбору проб питної води;

- проведено дезінфекцію систем водопостачання м. Суходольськ 30.04.03 р., 18.06.03;

- за особами, які спілкувалися з хворими установлено медичний нагляд протягом 35 днів з веденням карт робот в осередках, двократним лабораторним обстеженням (обстежено 1118 осіб);

- особам, які контактували з хворими та всім мешканцям кв. Комарова проводиться профілактика захворювання на вірусний гепатит А;

- вводиться імуноглобулін, у першу чергу дітям (введено 412 особам). Виділено 80 тис. грн. для придбання вакцини проти гепатиту А;

- в осередках проведена заключна дезінфекція;

- проводиться санітарно-освітня робота;

- винесено 16 постанов головного державного санітарного лікаря м. Красно дона про застосування заходів адміністративного впливу за порушення санітарного законодавства з питань водопостачання та каналізування і 18 постанов з питань санітарного очищення міст.

Комісією МОЗ, яка працювала на місці спалаху, були розроблені пропозиції по усуненню причин спалаху та заходи для мінімізації наслідків спалаху.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також