Кредитный договор НАК "Нафтогаз України" с West LB назван "соглашением года"

26.06.2003, 15:03

26 июня в Лондоне в Park Lane Hotel прошла церемония награждения НАК "Нафтогаз України", которая была организована международным финансовым журналом The Trade Finance Magazine. (укр.)

Кредит, наданий компанії банком WestLB, став одним з 36 у світі, якому було присвоєно звання Deal of the Year 2002 - угода року 2002. НАК "Нафтогаз України" є першою серед українських компаній, операціям по запозиченню якій була дана така висока експертна оцінка.

26 листопада 2002 року між НАК "Нафтогаз України" і німецьким банком WestLB AG була підписана кредитна угода на умовах предекспортного фінансування в розмірі $30 мільйонів, терміном на 1 рік і процентною ставкою LIBOR +4,25 %. Кредит у повній сумі був наданий вже на початку грудня 2002 року.

Мета фінансування - забезпечити НАК "Нафтогаз України" необхідними коштами для закупівлі обладнання і забезпечення подальших поставок природного газу. Виплата забезпечується експортом природного газу компанії, що займається поставками природного газу в країни Центральної Європи, з якою НАК "Нафтогаз України" уклав відповідний контракт купівлі-продажу.

Як засіб забезпечення даної кредитної угоди Позичальником був переданий в заставу WestLB AG 1 мільярд кубометрів природного газу, який зберігається в Більче-Волицько-Угерському підземному сховищі газу (ПСГ) на Заході України. Це ПСГ має стратегічне значення для забезпечення надійного газопостачання в європейському напрямку і є найбільшим ПСГ у світі.

Німецькій стороні був також наданий відповідний лист підтримки від уряду України, в якому висловлена підтримка даному кредиту і передбачені зобов'язання уряду не перешкоджати здійсненню експорту природного газу за обумовленим контрактом, а також зберігати незмінним юридичний статус НАК "Нафтогаз України" протягом дії кредитної угоди.

Ліцензія Національного банку України, яка необхідна в Україні для проведення таких операцій, була отримана в найкоротші терміни при підтримці Представництва WestLB AG у Києві.

Вищезгаданий кредит, для якого вперше в Україні була застосована схема предекспортного фінансування, є важливим кроком НАК "Нафтогаз України" на шляху виходу на міжнародні фінансові ринки. Цією угодою були встановлені інноваційні, якісно нові стандарти для нафтогазової промисловості країни, що буде враховано при присвоєнні компанії міжнародного кредитного рейтингу.

Услід за кредитною угодою між НАК "Нафтогаз України" і WestLB AG, в січні 2003 року російський "Газпромбанк" відкрив для компанії кредитну лінію з лімітом до $200 мільйонів. На даний час компанія продовжує роботу з декількома європейськими банками по залученню кредитних ресурсів, як на короткостроковій так і на довгостроковій основі.

Компанія ухвалила рішення про активізацію співпраці з міжнародними фінансовими установами з метою зниження вартості кредитних ресурсів, підвищення загальної ефективності компанії, створення передумов для отримання кредитного рейтингу, а також підготовки до виходу на ринок корпоративних запозичень.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також