Состоялось встреча глав правительств стран Вышеградской группы и Украины

26.06.2003, 11:24

Страны Вышеградской группы готовы сотрудничать с Украиной по формуле "4+1". (укр.)

Країни Вишеградської четвiрки - Словаччина, Польща, Чехiя i Угорщина - пiсля вступу до Європейського Союзу залишатимуться у форматi "чотирьох" за прикладом країн Бенiлюксу i готовi до спiвробiтництва з Україною за формулою "4+1", повiдомив Прем'єр-мiнiстр Словаччини Мiкулаш Дзуринда в мiстi Тале (Словаччина) під час прес-конференцiї.

Вiн погодився з позицiєю Прем'єр-мiнiстра Польщi Лешека Мiллера, згiдно з якою країни Вишеградської четвiрки пiсля вступу до ЄС залишаться "вiдкритими для спiвробiтництва з iншими країнами".

Словацький прем'єр зазначив, що запрошення Прем'єр-мiнiстра України Вiктора Януковича для участi в нинiшньому офiцiйному самiтi глав урядiв країн В-4 не означає, що "Україна запрошена стати учасником Вишеградської четвірки", однак це, безумовно, означає, що країни Вишеградської четвірки хочуть з нею співпрацювати. "Ми йдемо шляхом спiвробiтництва". Україна - це держава, яка стане сусiдом Євросоюзу i в цьому плані є нашим партнером," - сказав вiн.

Вiдповiдаючи на запитання українських журналiстiв про можливу пiдтримку країн В-4 України для отримання членства в ЄС або надання асоцiйованого членства України в цiй органiзацiї, М. Дзуринда зазначив, що країни "четвiрки" тримають Україну "в полi зору". За його словами, для вступу в Євросоюз потрібно виконати низку певних умов. Як і коли вони будуть виконанi - залежить тiльки вiд України, підкреслив Прем'єр Словаччини.

Розповiдаючи про можливiсть введення спрощеного вiзового режиму для України пiсля вступу всiх країн В-4 до ЄС за прикладом Польщi, М. Дзуринда вiдзначив: "Якщо йтиметься про спрощений вiзовий режим у рамках правил ЄС, наша вiдповiдь - "так". Якщо це неможливо в рамках правил ЄС, тодi вiдповiдь - "нi".

За його словами, введення вiзового режиму не буде спрямовано "проти України". "Ми зацiкавленi в хороших вiдносинах з Україною та iншими країнами," - наголосив словацький Прем'єр.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також