В Брюсселе состоялась презентация Днепропетровской области

27.06.2003, 16:32

26 июня в Брюсселе состоялась презентация "Днепропетровская область открыта для сотрудничества с миром". (укр.)

У вступному слові під час церемонії відкриття презентації Представник України при ЄС Р. Шпек акцентував увагу присутніх на тому, що такого роду заходи є яскравим прикладом того, як проголошений Президентом України курс на європейську інтеграцію країни знаходить все більш широку підтримку населення України в усіх її регіонах.

Під час презентації з основною доповіддю про сучасний стан розвитку області виступив Голова Дніпропетровської державної адміністрації М. Швець. Аналізуючи перспективи і напрямки можливого співробітництва між Дніпропетровською областю та Європейським Союзом, М. Швець підкреслив, що завдяки наявному промислово-технічному потенціалу, який сконцентрований на території області і включає понад 700 підприємств з 20 основних видів економічної діяльності, виробництву понад 17% усієї промислової продукції держави регіон є привабливим і надійним партнером.

Наявність на території області підприємств, які включають високотехнологічні і наукоємні виробництва, в першу чергу ракетно-космічної галузі, обумовлює високу кваліфікацію робочої сили.

Від Європейської Комісії на презентації виступив представник підрозділу космічної політики ЄС ГД "Дослідження", відповідальний за міжнародне співробітництво, а також Співголова Спільної Робочої Групи Україна-ЄС з питань космічних досліджень та використання космічного простору у мирних цілях Х. Бішофф.

У своєму виступі він привітав ідею проведення презентації Дніпропетровського регіону у м. Брюссель, оскільки представники Європейської Спільноти практично в перше мають змогу ознайомитись з розвинутим потенціалом космічної галузі України, провідні КБ та підприємства якої розташовані саме на території області.

Представник ЄК зробив особливий наголос на тому, що Україна є однією з не багатьох держав, яка має не тільки космічний потенціал, а і високотехнологічні розробки і продукти виробництва космічної галузі. Вона також є учасницею відомих міжнародних проектів, таких, наприклад, як морський старт. Співробітництво між країнами ЄС та Україною у зазначеній сфері є взаємовигідним.

Х. Бішофф висловив задоволення з приводу активізації розвитку стосунків між Україною та ЄС з питань енергетики, транспорту, космосу, науково-технічного співробітництва та інш. На його думку, Спільна Робоча Група з питань космічних досліджень та використання космічного простору у мирних цілях, створена у березні ц.р., є реальним інструментом подальшого розвитку співробітництва у сфері космосу.

Була також позитивно відзначена активна участь України у консультаційному процесі ЄС по обговоренню положень "Зеленої Книги" з питань космічної політики ЄС. Представник Єврокомісії повідомив про його завершення шляхом проведення міжнародної конференції 23-24 червня у м. Парижі. Зараз ЄК працює на узагальненням пропозицій, внесених у ході консультаційного процесу, вони будуть покладені в основу майбутньої Білої Книги ЄС.

Х. Бішофф повідомив також про спільні наміри сторін провести у м. Києві у листопаді ц.р. міжнародний семінар щодо можливостей та інструментів Шостої рамкової програми ЄС, зокрема у сфері космічних досліджень. Була також надана інформація щодо проведення наприкінці року в Брюсселі міжнародної конференції-семінару з країнами, так званими "космічними державами", до складу яких, відноситься Україна.

На завершення свого виступу Х. Бішофф підкреслив, що на політичному рівні Україна і ЄС продовжують створювати умови для розвитку конкретної співпраці між бізнесовими структурами сторін і висловив впевненість, що проведення таких заходів, як презентація Дніпропетровського регіону, дає змогу представникам компаній для встановлення контактів і розвитку співробітництва.

Під час проведення презентації відбулись також двосторонні зустрічі учасників бізнес-делегації Дніпропетровської області з представниками європейських компанії. Було обговорено можливості розвитку співробітництва в галузі транспорту та телекомунікацій. Певну зацікавленість представників європейських компаній викликала продукція виноробної промисловості, яка була представлена для дегустації під час презентації.

Велику увагу присутніх викликала розгорнута на час презентації виставкова експозиція Дніпропетровського регіону. Представлені на ній інформаційні стенди, макети продукції підприємств в першу чергу аерокосмічної галузі регіону, вишукані зразки виробів народного і образотворчого мистецтва надали презентації додаткового яскравого забарвлення.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також