Николай Азаров встретился с делегацией Совета директоров ЕБРР

12.07.2003, 13:00

Первый Вице-премьер-министр, Министр финансов Украины Николай Азаров встретился с делегацией Совета директоров Европейского банка реконструкции и развития, которая находится с визитом в Украине. (укр.)

Європейський банк реконструкції та розвитку залишається одним з провідних інвесторів в економіку України, вкладення якого мають виважений, комплексний характер. Станом на 1 січня 2003 року надходження інвестиційних ресурсів в рамках проектів ЄБРР в Україні складали біля 25,3% прямих іноземних інвестицій в Україну ($5,34 млрд.).

Станом на 1 липня 2003 року портфель проектів України з ЄБРР складався з 55 проектів, із загальним обсягом зобов'язань ЄБРР 1,324 млрд. евро. При цьому загальна вартість проектів ЄБРР в Україні за час співробітництва, з урахуванням спільного фінансування, досягла 2461,4 млн. евро. Частка України у загальному портфелі проектів ЄБРР складає 6,5%.

За підтримки ЄБРР в Україні сьогодні здійснюється робота з одинадцяти інвестиційних проектів під гарантії уряду, загальна сума позики банку в яких становить $548,536 млн. та 289,202 млн. евро.

Крім того, станом на 1 липня 2003 року в Україні реалізуються 7 інвестиційних проектів за допомогою ЄБРР, загальна сума позик банку в яких складала $213, 5 млн. та 178,1 млн. евро.

Відповідно до прийнятої 3 вересня 2002 року стратегії, ЄБРР працює з Україною у двох напрямах: надання міжнародних кредитів на пільгових умовах під гарантії уряду (29%) та кредитування приватних підприємств України на комерційних умовах (71%).

Розріз операцій ЄБРР у секторах економіки України відображає пріоритетні напрямки вкладень ресурсів банку у вітчизняну економіку. Безперечним лідером із залучення ресурсів ЄБРР виступає агропромисловий комплекс (АПК) України. На 1 липня 2003 року вкладення ЄБРР у АПК складали 239,5 млн. евро, тобто 26% від загальної вартості портфелю банка. В якості пріоритетних напрямків вкладень ЄБРР необхідно окремо відзначити фінансовий і транспортний сектора, які акумулюють відповідно 21% і 16% загальної вартості портфелю Банка.

На даному етапі Україна особливо зацікавлена у підвищенні частки проектів у державному секторі. Зокрема, це стосується проектів у енергетичній галузі, сфері систем водопостачання і водовідведення міст України, розвитку муніципальної та транспортної інфраструктури.

На зустрічі Першого віце-прем'єр-міністра, Міністра фінансів України Миколи Азарова з виконавчими директорами ЄБРР обговорювались проблемні питання в реалізації проектів: "Добудова 2-го енергоблоку Хмельницької АЕС і 4-го енергоблоку Рівненської АЕС", "Реконструкція Старобешівської ТЕС", Розвиток комунальних підприємств - місто Херсон", "Програма інвестицій та розвитку водопостачання і очищення води - місто Запоріжжя", "Фінансування Української енергозберігаючої сервісної компанії".

Реалізація таких проектів сприятиме реформуванню ключових секторів української економіки, вирішенню соціально-економічних проблем.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також