Работники украинской таможни задержали предметы старины

21.08.2003, 12:25

Предметы старины ХІХ - начала ХХ столетий - 40 нотных записей музыкальных произведений и план обучения Львовской консерватории - задержаны работниками Рава-Русской таможни. (укр.)

Унікальні речі, які могли б прикрасити українські музеї, громадянин Польщі намагався провезти через митний кордон України з порушенням митних правил: з приховуванням від митного контролю.

Нотні записи були виявлені під час проведення митного контролю пасажирського автобуса сполученням "Львів-Варшава" у одного з пасажирів. Хоча він у письмовій декларації і заявив, що не має нічого забороненого для вивезення за межі України, але його нервова поведінка привернула увагу митників і змусила їх вдатися до детальнішого огляду особистих речей поляка. Перевірка показала, що в дорожній сумці пасажира знаходилися потенційні музейні експонати.

Серед інших - збірки нот окремих музичних творів (танці, кантати, серенади, гімни, романси) Шопена, Мендельсона, Стадлера, Кропивницького, Рахманінова, видані в періодиці "Mlody muzyk", "Choix de Composition" в кінці ХІХ на початку ХХ століття. Так, деякі твори належали до приватної бібліотеки відомого львівського доктора медицини Людвіра Пташека, та бібліотек хорового товариства "Бард" та товариства "Пісня" у Львові.

Всі нотні збірки, не дивлячись на їх поважний вік, можуть бути використані і зараз. Судячи з численних поміток користувачів, вони були досить популярними в кінці ХІХ на початку ХХ століття.

Серед затриманого і "Plan Nauki Konservatorium Polskego Towarzystwa Muzycznego we Lwowie" - окрема брошюра, видана у Львові друкарнею "РУХ" польською мовою на початку ХХ століття. До плану, що складається з п'яти розділів, входить теорія майстерності володіння грою на органі, костельною музикою та вокалом.

Як свідчить експертиза, вищевказані речі тісно пов'язані з історією України, зокрема її західних областей, можуть бути предметами наукових мистецькознавчих досліджень та музейними експонатами та мають історичну та культурну цінність.

Яким чином предмети минулого століття, що знаходились в приватних колекціях, опинилися в чужих руках і з якою метою їх намагалися перемістити в Європу - покаже слідство. Зараз предмети вилучені. Складено протокол про порушення митних правил.
По материалам пресс-службы Государственной таможенной службы Украины.

Читайте також