Вносятся изменения в Криминальный кодекс Украины и Кодекс Украины об административных правонарушениях

11.09.2003, 11:06

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендует парламенту поддержать в первом чтении проект закона о внесении изменений в Криминальный кодекс Украины и Кодекс Украины об административных правонарушениях. (укр.)

Члени Комітету зазначили, що законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою забезпечення стабільності кримінального законодавства та законодавства про адміністративні правопорушення, виключення у майбутньому неконтрольованої "автоматичної" корекції, передбачених цими видами законодавства санкцій внаслідок змін, які відбуваються у податковому та інших галузях законодавства.

Необхідність якнайшвидшого прийняття цього проекту зумовлена набранням з 1 січня 2004 року чинності Закону "Про податок на доходи фізичних осіб". В ньому, зокрема, статтею 22 передбачено, що "якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 6.1.1 пункту 6.1 статті 6 цього Закону для відповідного року (з урахуванням положень пункту 22.4 цієї статті)".

Народні депутати наголосили: "Із змісту цього положення (з врахуванням положень п. 22.4 та п. 6.1 названого Закону) витікає, що з 1 січня 2004 року грошовий розмір усіх критеріїв кваліфікації злочинів та адміністративних правопорушень, які мають майновий характер, одночасно збільшаться у 4 рази, при цьому розміри покарань та стягнень за відповідні злочини та правопорушення залишаться незмінними. Протягом наступних 3-х років зазначені критерії будуть постійно збільшуватись і (у разі незмінності протягом цього періоду розміру мінімальної заробітної плати) у 2007 році перевищуватимуть їх сучасний розмір у 14 разів. Це стосується, зокрема, таких понять, як значна шкода, великий та особливо великий розмір викраденого при вчиненні злочинів проти власності (крадіжки, грабежу розбою, вимагання, шахрайства тощо), велика шкода, заподіяна при протидії законній господарській діяльності, великий та особливо великий розмір одержаного хабара, значний, великий та особливо великий розмір ухилення від сплати податків. А загалом прийнята новація може призвести до зміни практики застосування 47 статей Особливої частини Кримінального кодексу України".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также