Украинская делегация принимает участие в сессии Европейского комитета ВОЗ

12.09.2003, 17:01

В столице Австрии Вене проходит 53 сессия Европейского комитета Всемирной организации здравоохранения, в которой принимают участие 52 делегации стран-членов Европейского региона ВОЗ. Делегацию Украины, которая принимает участие в сессии, возглавляет заместитель Министра здравоохранения Украины Михаил Пасечник. (укр.)

Роботу сесії розпочала доповідь Регіонального директора доктора Данзона про мету та перспективи присутності Європейського бюро у країнах регіону. У своєму докладі регіональний директор відзначив основні проблеми, з котрими стикнулася ВООЗ за минулий рік, а саме: епідемія SARS, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, інфекційні хвороби. Одним зі значних успіхів спільної діяльності країн ВООЗ було відмічено прийняття на 56-й сесії Всемірної Асамблеї Охорони Здоров'я Рамочної конвенції по боротьбі з тютюнопалінням. 53 країни світу вже підписали цю конвенцію, а Норвегія - ратифікувала.

Головним напрямом роботи регіонального бюро у наступному році буде:

- реагування на потреби країн-учасників;

- укріплення потенціалу для організації допомоги країнам у реформування систем охорони здоров'я;

- аналіз та пошук найкращих шляхів вирішення визначених проблем.

У дискусії з приводу виступили понад 30 представників з різних країн.

8 вересня у день відкриття 53-ї сесії Європейського регіону комітету ВООЗ з доповіддю виступив голова української делегації, заступник Міністра охорони здоров'я М. Пасічник. У своїй доповіді він висловив вдячність регіональному директору за зусилля регіонального Бюро, які призвели на врахування потреб кожної країни, та, зокрема, за підтримку України у реформуванні існуючої системи охорони здоров'я. М. Пасічник звернув увагу на контроль серцево-судинних захворювань і, зокрема, на розвиток технічних програм спрямованих на вирішення цієї проблеми. Він зазначив, що, нажаль, робота у цьому напрямку ще не відповідає потребам країн. Голова української делегації висловив задоволення співпрацею регіонального директора з штаб квартирою та відмітив, що погляди Генерального директора та Регіонального бюро у більшості питань співпадають. "Україна надає особливе значення укріпленню міжнародного партнерства, особливо в питаннях, пов'язаних з медициною, - сказав М. Пасічник. - В першу чергу, формуванню прогресивних міжнародних механізмів мобілізації ресурсів для вирішення таких пріоритетних проблем, як контроль за епідемією туберкульозу, СНІДу, та інших інфекційних захворювань. Україна, яка є членом Правління Глобального фонду по боротьбі з СНІДом, туберкульозом та малярією, тісно співпрацює з Європейським Бюро в питаннях, пов'язаних з реалізацією гранта Глобального Фонду у нашій країні. У зв'язку з цим хочу підкреслити, що грантові гроші Глобального Фонду, спрямовані на боротьбу з ВІЛ-інфекцією та СНІДом в Україні, дозволять покращати рівень профілактики, інформаційної освіти населення та життя ВІЛ-інфікованих осіб". Наприкінці промови М. Пасічник подякував пана Дантона за цікаву доповідь про роботу Євробюро за минулий період та побажав подальшого розвитку ініційованих програм.

На другий день роботи сесії перед делегатами виступив Генеральний директор ВООЗ Ч. В. Ли. У своїй доповіді він чітко визначив пріоритети, яких буде дотримуватись штаб-квартира ВООЗ у своїй роботі з країнами Європи, а саме:

- боротьба з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом, інфекційними хворобами;

- зниження смертності немовлят та матерів;

- реформування та розвиток систем охорони здоров'я;

- підвищення якості медичних послуг;

- реалізація Рамочної конвенції ВООЗ по боротьбі з тютюнопалінням;

- зміцнення роботи на рівні країн.

Делегація України за 2 дня роботи провела низку важливих зустрічей, під час яких були оговорені питання подальшої співпраці. Зокрема, відбулася зустріч з регіональним директором ВООЗ по Європі, паном Дантоном, Федеральним Міністром Австрії у справах охорони здоров'я дітей та жінок, пані Раух Каллат та Державним секретарем цього Міністерства паном Ваньком.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також