В КИЕВЕ ПРОХОДИТ СОВЕЩАНИЕ ПО ПРОБЛЕМАМ ЗАРАЖЕНИЯ ВИЧ-ИНФЕКЦИЕЙ ДЕТЕЙ

16.09.2003, 17:06

Сегодня, 16 сентября, начала свою работу совместное совещание Министерства здравоохранения Украины, ВОЗ и ЮНИСЕФ по вопросам изучения внедрения программы "Предупреждение передачи ВИЧ от матери к ребенку на 2001-2003 годы" в Украине. (укр.)

У нараді також приймають участь представники штаб квартири ВООЗ, Європейского бюро ВООЗ, Росії, Білорусії, Молдови, Казахстану, Арменії та міжнародних організацій.

Ситуація з розповсюдженням ВІЛ/СНІДу в Україні останніми роками за темпами поширення набула епідемічного характеру. За період з 1987 року в Україні серед зареєстрованих 49873 ВІЛ-інфікованих, 3945 - ВІЛ-інфікованих дітей у віці до 14 років, хворих на СНІД - 123, померло від СНІДу - 72. Станом на 1.09.2002 року 1039 дітям діагноз "ВІЛ-інфекція" знятий.

Хоча сьогодні превалює парентеральний шлях передачі інфекції (під час введення внутрішньовенно наркотичної речовини, інфікованої ВІЛ - 56%), суттєво збільшилась кількість випадків інфікування ВІЛ статевим шляхом - 26,9% у 2001 році. Протягом 2001 року в лікувальних закладах спостерігалось 1458 ВІЛ-інфікованих вагітних. Це зумовлює те, що останніми роками спостерігається надзвичайно несприятлива динаміка чисельності дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями. В 1996 р. - 92 новонароджених, 1997 р. - 196, 1998 р. - 379, 1999 р. - 545, 2000 р.- 730, 2001 р. - 957.

Вертикальна трансмісія ВІЛ - це один із шляхів передачі або поширеності ВІЛ. Із усіх нам відомих шляхів передачі ВІЛ-інфекції - це шлях, попередження передачі якого може дати конкретні результати.

З метою зниження кількості ВІЛ-інфікованих дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями наказом МОЗ України від 07.12.2001 р. N488 була затверджена програма "Попередження передачі ВІЛ від матері до дитини 2001-2003 роки", яка є складовою Національної програми "Профілактика ВІЛ-інфекції СНІДу на 2001 - 2003 роки", затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2001 N790.

Забезпечення виконання Програми передбачає розробку системи моніторингу, організації комплексу лікувальних та профілактичних заходів з питань попередження передачі ВІЛ від матері до дитини.

В рамках спільного проекту МОЗ і ЮНІСЕФ проведено 2 національних та 9 міжрегіональних семінарів-тренінгів з питань профілактики передачі ВІЛ-інфекції від матері до новонародженого, на яких підготовлено біля 700 спеціалістів акушерів-гінекологів, педіатрів та неонатологів із цих питань в усіх регіонів країни.

За матеріально-технічної підтримки робочою групою МОЗ розроблено навчальний посібник "Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини".

Розроблено і впроваджено методичні рекомендації проведення профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ в лікувальних закладах України.

З метою забезпечення 2-разового обстеження на ВІЛ вагітних протягом двох останніх років здійснюється централізована закупівля тест-систем на антитіла до вірусу імунодефіциту людини за кошти Державного бюджету.

Лікувальні заклади повністю забезпечені препаратами для здійснення медикаментозної профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ. Від Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) отримано 2 поставки гуманітарною допомогою препарат "Ретровір". В 2001 році запроваджено 5-річну програму гуманітарної донації препарату "Вірамун" компанією Берінгер Інгельхайм.

У 1999 році впроваджено щорічний моніторинг ефективності профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ (загально відомо, що ризик вертикальної трансмісії ВІЛ в середньому складає 40%, але за умов проведення комплексу профілактичних заходів ризик інфікування новонароджених знижується до 10 - 1%).

У світі нараховується 42 мільйони людей, що живуть з ВІЛ, з них 5 мільйонів, у тому числі 800 тисяч дітей до 15 років, були інфіковані у 2002 році. 3,2 мільйони дітей у світі живуть з ВІЛ/СНІДом. У 2002 році померло від СНІДу 600 дітей. На Генераиьній Асамблеї спецсесії ООН, яка була ініційована Україною і присвячена проблемі ВІЛ/СНІД, було заявлено, що до 2010 року необхідно знизити рівень інфікування новонароджених ВІЛ-інфекцією на 50%.

За ініціативи Міністерства охорони здоров'я України спільно з ВООЗ виконана робота щодо вивчення системи впровадження Програми попередження передачі ВІЛ від матері до дитини. Для оцінки ефективності впровадження Програми та вивчення досвіду України в цих питаннях, здійснена експертна оцінка впроваджених заходів у 5-и регіонах, різних за інфраструктурою, кількістю ВІЛ-інфікованого населення, а також геополітичним положенням: Волинській, Дніпропетровській, Київській, Одеській областях та м. Києві. З цією метою були створені робочі групи за участю національних та міжнародних експертів, соціологів, представників громадських організацій. Вивчення ситуації щодо перинатальної трансмісії ВІЛ здійснено за розробленим у ВООЗ Протоколом оцінки програм попередження передачі ВІЛ від матері до дитини на національному та регіональному рівнях. В рамках цього експертного аналізу проведено соціологічне дослідження шляхом опитування фокус-груп різних верств населення.

Роботу експертних груп здійснено за фінансової підтримки ВООЗ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Американського міжнародного Союзу охорони здоров'я, проекту PAТН.

Проведена робота має значне підгрунтя для подальшого планування розширення Програми з питань профілактики перинатальної трансмісії ВІЛ-інфекції.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також