Готов ко второму чтению законопроект о развитии рынка сельскохозяйственной продукции

18.09.2003, 11:13

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержал во втором чтении проект закона о поддержке производства и развития рынка сельскохозяйственной продукции. (укр.)

В законопроекті пропонується встановити порядок фінансування суб'єктів агропромислового комплексу за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Запроваджуються правила державної підтримки мінімальних закупівельних цін на окремі види сільськогосподарської продукції та порядок встановлення максимальних продажних цін для них. Визначаються інші правила, які призводять до збільшення платоспроможного попиту населення на агропромислову продукцію першої необхідності, засади створення і функціонування ринку сільськогосподарської продукції в Україні, а також принципи державної підтримки експорту окремих видів агропромислової продукції. (Експортна підтримка - це надання дотацій для здешевлення вартості аграрної продукції, що експортується, або надання передекспортних та експортних кредитів експортерам сільськогосподарської продукції чи експортних премій у порядку, визначеному цим законом).

Передбачено, що держава здійснює регулювання гуртових цін на окремі види сільськогосподарської продукції, встановлюючи мінімальні та максимальні закупівельні ціни, а також застосовуючи інші, визначені цим законом заходи, при дотриманні правил антимонопольного законодавства та правил добросовісної конкуренції.

а словами народного депутата Катерини Ващук, зміст цінового регулювання полягає у наданні державою в особі Аграрного фонду України пропозиції суб'єктам організованого аграрного ринку України продати або купити визначений вид сільськогосподарської продукції за ціною, яка дозволяє державі підтримати мінімальну або максимальну закупівельну ціну на організованому ринку за цінами, що склалися на оптовому ринку. Об'єктом державного регулювання є ціни, зокрема, на пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, борошно пшеничне або пшенично - житнє, насіння соняшнику, цукор тільки з цукрового буряку, меляса, отримана в результаті екстракції або рафінування цукру тільки з цукрового буряку.

Для підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції українського виробництва на зовнішніх ринках, її експорт звільняється від обов'язкової сертифікації, санітарно-епідеміологічного та радіологічного контролю, тарифних або нетарифних обмежень, якщо інше невстановлене нормами.

Для реалізації положень цього Закону Кабінет Міністрів України утворює Аграрний фонд України, який є бюджетною організацію, що має свій кошторис та здійснює неприбуткову діяльність.

Члени Комітету висловились за прийняття законопроекту у другому читанні проект Закону України та у зв'язку зі зміною структури проекту перенести суцільний текст на третє читання.

При його доопрацюванні до третього читання, спираючись на відповідні положення тексту законопроекту, схваленого в першому читанні, народні депутати вважають, що необхідно відобразити у ньому розділ з питань кредитної політики в агропромисловій галузі, включаючи порядок здешевлення кредитів, що надаються виробникам сільськогосподарської продукції. Також узгодити питання щодо порядку здійснення заставних закупівель сільськогосподарської продукції та гарантування пов'язаних з ними ризиків; увести норми прямої дії щодо правил надання дотацій виробникам продукції тваринництва.

Запропоновано Комітету з питань бюджету при доопрацюванні проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" врахувати норми цього Закону при визначенні розміру відповідних бюджетних асигнувань та їх призначень.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также