Прошло совещание по организации медицинской помощи детям с врожденными пороками сердца

22.09.2003, 12:11

В Министерстве здравоохранения Украины состоялось рабочее совещание по вопросам совершенствования организации предоставления медицинской помощи детям с врожденными пороками сердца. (укр.)

У нараді приймали участь заступник міністра Загородній В. В., начальник управління організації медичної допомоги дітям і матерям МОЗ Моісеєнко Р. О., начальник відділу організації педіатричної допомоги МОЗ України В. Б. Педан, головний дитячий педіатр Бережний В. В., головний дитячий кардіоревматолог МОЗ України Волосовець О. П., головний неонатолог МОЗ України Суліма О. Г., завідуюча відділом Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМН України Гордієнко І. Ю., директор науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Ємець І. М., та інші, а також провідні фахівці-кардіологи усіх регіонів України.

У 2002 році смертність дітей від вроджених аномалій склала 30,7 на 10000 народжених живими дітей. У структурі дитячої смертності до року уроджені вади системи кровообігу посідають одне з перших місць. Серед причин смерті дітей до 1 року, котрі були зумовлені вродженими аномаліями, вроджені вади серця складають 40%. За 2002 рік серед дітей від 0 до 14 років зареєстровано усього 39823 дитини з вродженою аномалією системи кровообігу, що складає 5,01 на 1000 дітей. 6544 дитині у 2002 році такий діагноз було встановлено вперше.

Нараду, яка проводилася з метою розробки та впровадження заходів щодо створення етапної системи надання медичної допомоги дітям з вродженими і набутими вадами серця і судин відкрив заступник міністра охорони здоров'я України Загородній В. В. Він зазначив, що проблема вроджених вад серця у дітей є дуже гострою та актуальною. Кожного року такий діагноз ставиться біля 6 тисяч дітей. З першого вересня в Києві розпочав роботу Науково-практичний Центр дитячої кардіології та кардіохірургії, котрий було створено на виконання Постанови Верховної Ради при Міністерстві охорони здоров'я України. "Перші кроки, що зроблені в Україні у створенні етапної системи надання медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця і судин, дають свої позитивні результати", - зазначив В. В. Загородній.

У своїй доповіді Моісеєнко Р. О. зупинилася на стані та перспективах дитячої кардіології та кардіохірургії в Україні. Вона зазначила, що хоча в цілому за останні 4 роки рівень первинної інвалідності дітей вдалося суттєво знизити, але сьогодні в Україні велика кількість дітей мають вроджені вади серцево-судинної системи. Єдиним засобом запобігти інвалідізації цих дітей та зберегти життя є оперативне втручання. Але через брак коштів операції виконуються в недостатній кількості. Наприклад, за 2001 рік 49,5% дітей з вадами серцево-судинної системи не було прооперовано через брак коштів. Проте з кожним роком кількість операцій на серці у дітей збільшується, і якщо у 2001 році було прооперовано 276 дітей, то у 2002 році - 335. Р. О. Моісеєнко визначила основні пріоритети у розвитку дитячої кардіології, а саме:

- підвищення рівня підготовки фахівців,

- покращення первинної профілактики,

- реалізація програми пре- і постнатального скринінгу,

- налагодження стандартизованої реєстрації вроджених вад серцевої системи,

- розвиток паталого-анатомічної служби,

- створення системи телемедицини,

- розвиток мережі відділень інтенсивної терапії новонароджених тощо.

У виступі директора науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України І. М. Ємця йшлося про нові підходи до організації надання медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця. Він зазначив, що на Україні є усі підстави, щоб покращити роботу дитячої крадіохірургічної служби. Завдяки реальній допомозі Міністерства охорони здоров'я та особистій увазі до цієї проблеми міністра охорони здоров'я А. В. Підаєва Центру вдалося досягти певних результатів. Тільки з 1 вересня, коли було відкрито Науково-практичний Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, у ньому 112 осіб отримали спеціалізовані консультації та було прооперовано 34 дитини безкоштовно. Це великий об'єм роботи. В Україні у 2002 році померло 4023 дітей до року, з них 464 дітей - від вроджених вад серцево-судинної системи. І. М. Ємець зупинився на основних напрямках заходів, що необхідно впровадити для покращення надання медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця:

- підвищення рівня ранньої діагностики, а саме забезпечення пренатальної ЕХО- діагностики;

- створення відділу інтенсивної терапії для хворих з вродженими вадами серця у областях;

- вирішення проблеми транспортування;

- створення реабілітаційного Центру у Криму для післяопераційної реабілітації тощо.

Нарадою було постановлено створити робочу групу з провідних фахівців для розробки Наказу МОЗ "Про організацію медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця в Україні". А також до нового року здійснити навчання головних кардіоревматологів усіх областей України у Науково-практичному Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України з метою забезпечення наступності у наданні медичної допомоги дітям з вродженими вадами серця.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також