Парламентский комитет одобрил предложения Президента изменений к некоторым законодательным актам Украины

03.09.2003, 11:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности поддержал большинство предложений Президента Украины к Закону "О внесении изменений к некоторым законодательным актам Украины". (укр.)

Зокрема, в пропозиціях зазначається, що з 1 січня 2004 року запроваджується оподаткування податком на додану вартість за ставкою 17% лікарських засобів і виробів медичного призначення, крім ліків, лікарських засобів, медичних пристосувань та медичних засобів, визначених життєво необхідними за переліком, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

Президент України вважає, що (за прогнозними оцінками Міністерства охорони здоров'я) це спричинить зростанню оптових та роздрібних цін на 20%-25%. Підвищення цін на ліки зменшить їх доступність, суттєво знизить можливість пільгового забезпечення ліками незахищених верств населення тощо. Водночас суттєвого впливу зазнає вітчизняна фармацевтична промисловість. Насамперед, це зумовить падіння обсягів виробництва і, як наслідок, зменшить надходження до бюджету, уповільняться темпи реалізації продукції та модернізації виробництва відповідно до вимог європейських стандартів.

Зважаючи на те, наголошує Президент України, що доступність лікарських засобів визначена одним із пріоритетних напрямків державної політики у галузі охорони здоров'я, підвищення цін на ліки негативно вплине також на авторитет державної влади.

За даними Державного комітету статистики України, 2002 році забезпечення населення медикаментами здійснювалося більше як на 75% за рахунок коштів населення, а сума бюджетних коштів та компенсацій за відпуск лікарських засобів окремим категоріям хворих становила лише 2,7% від загальної реалізації. Що стосується переліку ліків та лікарських засобів, які мають бути визначені Кабінетом Міністрів України життєво необхідними, то на сьогодні відсутні критерії їх віднесення до такого переліку.

За підсумками обговорення, члени Комітету дійшли висновку погодитись з пропозицією Президента України, однак розглянути це питання при прийнятті держбюджету на наступний рік.

Народні депутати не підтримали зауваження Президента України щодо вилучення нової редакції статті 2 Закону "Про податок на додану вартість", яка визначає платником податку уповноважений державний орган, який здійснює продаж конфіскованого, арештованого або безхазяйного майна безпосередньо покупцю або за посередництвом іншої особи у встановленому законодавством порядку.

На думку членів Комітету, звільнення від оподаткування операцій з продажу конфіскованого майна створює підстави для корупції в органах державної влади. Порушує встановлені законом та Конституцією України правила боротьби з недобросовісною конкуренцією та призводить до податкових ухилень.

Відбулася дискусія й щодо норми закону, якою запропоновано слова "до пункту перетину митного кордону України" замінити словами "до пункту першого призначення на митній території України" та надається визначення нового терміну.

Президент України вважає, що зазначене не відповідає як вимогам нового Митного кодексу України, так і вимогам Митного кодексу України, що набуває чинності з 1 січня 2004 року, в частинні визначення такого поняття як митна вартість. До того ж "визначення зазначеного терміну не може бути нормою Закону "Про податок на додану вартість". Крім цього у чинному законодавстві з митної справи та зовнішньоекономічної діяльності такого поняття, як "фактичне вручення вантажу імпортеру на митній території України" не існує. Адже неможливо таким чином заборонити чи обмежити право імпортера-резидента отримувати у власність товари, які передбачається імпортувати в Україну, поза межами її митної території".

Члени Комітету аргументували прийняття цієї норми тим, що "Зазначена пропозиція спрямована на усунення численних випадків подвійного оподаткування однієї ж самої вартості при різних базисах поставки". Народні депутати наголосили також, що вона повністю відповідає нормам 6 Директиви ЄС, що, у свою чергу, відповідає міжнародним зобов'язанням України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также