В Ираке американцы передали свои полномочия командованию дивизии "Центральный Юг"

03.09.2003, 15:30

В Ираке состоялась торжественная церемония передачи полномочий командования первых экспедиционных сил морской пехоты США командованию многонациональной дивизии "Центральный Юг", в состав которой входят украинские миротворцы. (укр.)

3 вересня у таборі Бабілон відбулася урочиста церемонія передачі повноважень командування перших експедиційних сил морської піхоти США командуванню багатонаціональної дивізії "Центральний Південь". В урочистостях взяли участь керівники оборонних відомств України та Польщі Євген Марчук та Єжи Шмайзінський, а також секретар зовнішньої політики Іспанії Хав'єр Угарте, Командувач Коаліційних Сил в Республіці Ірак генерал-лейтенант Рікардо Санчес та командувач перших експедиційних сил морської піхоти США генерал-лейтенант Мак Хонвей.

Під час церемонії, в якій брали участь представники 21 країни, що входять до складу багатонаціональної дивізії, відбувся обмін відповідними документами щодо передачі п'яти іракських провінцій у відповідальність дивізії "Центральний Південь", яка підпорядковується польському генералу Яношу Тишкевичу.

За секторами зони відповідальності розподілені таким чином: провінції Бабілон і Гарбала патрулюватимуть польські військовослужбовці, провінції Ан-Наджар та Аль-Кадісія - іспанські військовослужбовці, провінцію Васіт контролюють військовослужбовці українського миротворчого контингенту. Таким чином, сьогодні 3 вересня штаб багатонаціональної дивізії "Центральний Південь" взяв на себе повний оперативний контроль над цими провінціями.

Після урочистостей відбулась прес-конференція в якій взяли участь журналісти країн, що входять до складу багатонаціональної дивізії "Центральний Південь". Під час прес-конференції американський генерал Мак Хонвей зазначив, що сьогодні відбулася передача повноважень від перших експедиційних сил морської піхоти США підрозділам багатонаціональної дивізії "Центральний Південь". Але я сподіваюся, наголосив генерал, що через деякий час повноваження від багатонаціональної дивізії будуть передані місцевим органам самоврядування Республіки Ірак.

Цього ж дня Міністр оборони України Євген Марчук зустрівся з командувачем багатонаціональної дивізії "Центральний Південь" генерал-лейтенантом Анжеєм Тишкевичем та секретарем зовнішньої політики Іспанії Хав'єром Уганте. Після цього Євген Марчук заслухав командира українського миротворчого контингенту у складі багатонаціональної дивізії "Центральний Південь" в Республіці Ірак генерал-майора Анатолія Собору та провів нараду з офіцерами, що входять до складу багатонаціональної дивізії "Центральний Південь". Керівник українського військового відомства також детально ознайомився з усіма питаннями, що безпосередньо впливають на забезпечення та виконання завдань місії українським миротворчим контингентом, зокрема обмундируванням, системою зв'язку, а також комплексом заходів щодо збереження життя та здоров'я українських військовослужбовців.

Крім того, Євген Марчук провів зустріч з місцевими лідерами території яких відтепер знаходиться у зоні відповідальності багатонаціональної дивізії "Центральний Південь". Під час зустрічі місцеві лідери сказали Євгену Марчук, що сподіваються на те, що в зоні відповідальності українського контингенту в провінції Васіт відбуватимуться позитивні процеси, які сприятимуть нормалізації обстановки та встановлення миру та стабільності в регіоні.

Цього ж дня Євген Марчук також мав зустріч з главою коаліційної адміністрацій Центральних та Південних провінцій Республіки Ірак.

Слід зазначити, що український контингент першим із складу багатонаціональної дивізії "Центральний Південь приступив до самостійного виконання завдань у своїй зоні відповідальності провінції Васіт. Сьогодні до самостійного виконання завдань у своїх секторах відповідальності приступили миротворці Іспанії та Польщі.

Організаційно багатонаціональна дивізія "Центральний Південь" складається з трьох окремих бригад - польської, до складу якої входить 2100 військовослужбовців та дислокується в місці Карбала; української, що налічує 1614 військовослужбовців і дислокується у місті Ель-кут та іспанської бригади у складі 1300 військовослужбовців, що дислокується у місті Ад-Діланія. До складу дивізії також входять штабні та транспортні підрозділи.

Українська зона відповідальності у провінції Васіт командуванням 5-ої окремої бригади розподілена на 4 сектори: східної, західний, місто Алькут та третій сектор аеродром Ель-кут, за які відповідають військовослужбовці 51 і 52 окремих механізованих батальйонів та 19 окремого спеціального батальйону. Командуванням української бригади встановлено тісні контакти та намічено напрямки взаємодії з місцевими лідерами та губернатором провінції Васіт.

З 28 серпня українськими військовослужбовцями вилучено 15 одиниць легкої та стрілецької зброї, 700 набоїв а також затримано і передано місцевій поліції 18 порушників, з яких 7 було затримано на кордоні.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також