На заседании правительства Украины рассматривались вопросы развития АПК

04.09.2003, 11:44

Премьер-министр Украины Виктор Янукович назвал одним из основных заданий Кабинета Министров и Верховной Рады создание эффективно действующего продовольственного рынка страны. (укр.)

Виступаючи в другій частині засідання Кабміну, присвяченій питанням розвитку АПК, Прем'єр-міністр України Віктор Янукович наголосив, що ситуація, яка склалася цього року в агропромисловому комплексі України, показала, що створення ефективно діючого продовольчого ринку держави, забезпечення його регулювання ринковими засобами і створення умов для розвитку сільськогосподарського виробника є дуже важливою складовою спільної роботи уряду і парламенту.

Одним з головних кроків на шляху вирішення поставлених завдань має стати підготовка і прийняття низки законодавчих документів, які стосуються стабілізації продовольчого ринку України. Так, на засіданні Кабміну було розглянуто та обговорено законопроект про основні засади державної аграрної політики України, проект Концепції розвитку продовольчого ринку України, а також низку законопроектів, спрямованих на забезпечення стабільного функціонування ринку сільськогосподарської продукції і продовольства в державі.

Основні засади державної аграрної політики України спрямовані на гарантування продовольчої безпеки держави, збереження селянства, як носія української культури та духовності нації і перетворення агропромислового комплексу на високоефективний та конкурентноздатний на внутрішньому і зовнішньому ринках центру економіки.

В основних засадах визначено ряд пріоритетів, які Уряд планує реалізувати впродовж трьох періодів: у 2004 році, впродовж 2005-2010 років та впродовж 2011-2015 років. Серед головних пріоритетів уряд, зокрема, виокремив удосконалення відносин власності в АПК, раціональне використання ресурсного потенціалу АПК, ефективне використання земель сільськогосподарського призначення і збереження родючості ґрунтів, формування ринків сільгосппродукції і продовольства, регулювання міжгалузевих відносин та удосконалення фінансово-кредитної і податкової політики в аграрному секторі. Після того, як законопроект про затвердження основних засад державної аграрної політики буде доопрацьований і схвалений урядом, Кабінет міністрів одразу ж направить його до Верховної Ради.

Що стосується проекту Концепції розвитку продовольчого ринку України, то, як зазначив керівник робочої групи з питань розробки невідкладних заходів щодо формування і функціонування ринку продовольчих ресурсів Борис Супіханов, цей документ є однією із складових частин аграрної політики уряду. За його словами, Концепція, насамперед, спрямована на врегулювання продовольчого ринку України, і в ній передбачено, що держава повинна виступати на ринку не споживачем і не адміністратором, а партнером товаровиробників. Основними принципами Концепції визначено створення державою рівноправних умов для всіх учасників продовольчого ринку, підвищення якості продукції і доступність продовольства для усіх верств населення. Для цього уряд спільно з парламентом повинні найближчим часом серйозно попрацювати над вдосконаленням законодавчої бази діяльності ринку продовольства в Україні і прискорити проведення стандартизації вітчизняної продовольчої продукції.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також