Продолжается практическая реализация швейцарско-украинской Программы "Перинатальное здоровье"

04.09.2003, 12:19

Новое медицинское оборудование для предоставления медицинских услуг детям и их мамам, которое доставлено в Украину, является еще одним значительным мероприятием в работе швейцарско-украинской Программы "Перинатальное здоровье". (укр.)

Cучасна діагностична і лікувальна апаратура загальною вартістю 1 мільйон швейцарських франків допоможе створити кращі "стартові умови" в житті новонароджених. Очікується також, що якість медичних послуг покращиться, рівень материнської і дитячої смертності знизиться.

Дві вантажні машини з сучасним медичним обладнанням з Швейцарії прибувають сьогодні, 4 вересня, до Луцька і Києва. Ця подія буде відзначена церемонією в Інституті педіатрії, акушерства і гінекології АМН України, під час якої обладнання буде передано лікарняним закладам. В церемонії візьмуть участь представники різних партнерських закладів і інституцій з України і Швейцарії: Загородній Володимир Васильович (заступник Міністра охорони здоров'я України), Моісеєнко Раїса Олександрівна (Національний Координатор Програми, Начальник Управління медичної допомоги дітям і матерям, МОЗ України), професор Антипкін Юрій Геннадійович (перший заступник Директора Інституту ПАГ АМН України), пан Штефан Естерманн (Перший секретар Посольства Швейцарії в Україні), пан Мартін Рааб (керівник Програми).

Плідне співробітництво між урядами України і Швейцарії, а також співпраця професіоналів з метою покращання здоров'я матерів і дітей триває протягом останніх шести років. З 1997 по 2000 рік в Україні було здійснено проект "Неонатологія", який фінансував уряд Швейцарії (бюджет проекту становив 5,6 мільйонів швейцарських франків).

Нова швейцарсько-української Програма "Перинатальне здоров'я" розпочалась у жовтні 2001 року та триватиме до вересня 2004 року. Фінансування Програми складає 3,2 мільйони швейцарських франків. Метою Програми є покращання медичних послуг вагітним жінкам і новонародженим у п'яти регіонах України: Волинській, Донецькій, Івано-Франківській, Рівненській областях та у м. Києві.

Безперервний прогрес у галузі медичних послуг надає нові можливості громадянам і разом з цим кидає виклик надавачам медичних послуг у всьому світі. Сучасні медичні послуги можливі при наявності відповідної інфраструктури, добре тренованого персоналу і гарного управління. Саме тому швейцарсько-українська Програма "Перинатальне здоров'я" налічує декілька компонентів: навчання лікарів, тренінг управлінців і організаторів охорони здоров'я, покращання інформаційного забезпечення і зв'язку між професіоналами, модернізація технічного обслуговування клінічного обладнання. Проте покращання медичних послуг для матерів і дітей є проблемою, яка не обмежується лише наданням кращої лікувальної допомоги. На рівні регіонів в рамках Програми проводиться робота по популяризації здорового способу життя і профілактиці захворювань.

Фінансування швейцарсько-української Програми "Перинатальне здоров'я" забезпечено Дирекцією з питань розвитку та співробітництва Швейцарії. Здійснення Програми відбувається за участі Швейцарського центру за міжнародне здоров'я (відділ Швейцарського тропічного інституту, м. Базель, Швейцарія), який надає професійні консультативні послуги учасникам Програми.
По материалам пресс-релиза Посольства Швейцарии в Украине.

Читайте також