Разглашение банковской тайны может стать уголовно наказуемым

08.09.2003, 11:34

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту поддержать изменения в Криминальный кодекс Украины. (укр.)

Комітет рекомендував парламенту підтримати зміни до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять банківську таємницю та за розголошення банківської таємниці.

За словами автора законопроекту Сергія Буряка, в Законі "Про банки і банківську діяльність" розкривається зміст поняття "банківська таємниця" (ст. 60). Стаття 62 цього ж Закону передбачає, що особи, винні в порушенні порядку розкриття та використання банківської таємниці, несуть відповідальність згідно із законами України.

На сьогодні відповідальність за незаконне розголошення або використання інформації, що становить банківську таємницю, передбачена тільки Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме - статтею 164-11 ("Незаконне розголошення або використання інформації, що становить банківську таємницю").

Водночас, у Кримінальному кодексі України передбачено відповідальність за незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю (ст. 231), за розголошення комерційної таємниці (ст. 232). В свою чергу кримінальна відповідальність за незаконне розголошення або використання інформації, що становить банківську таємницю, відсутня.

Обсяг відомостей, що складають банківську таємницю, зазначив автор, встановлюється Законом "Про банки і банківську діяльність", що свідчить про значущість інформації, яка належить до банківської таємниці. Стаття 60 цього Закону містить детальний перелік інформації, яка становить банківську таємницю. А саме: "Інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є:

- відомості про стан рахунків клієнтів, у тому числі стан кореспондентських рахунків банків у Національному банку України;

- операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; - фінансово-економічний стан клієнтів;

- системи охорони банку та клієнтів; - інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності;

- відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація;

- інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню;

- коди, що використовуються банками для захисту інформації. Інформація про банки чи клієнтів, що збирається під час проведення банківського нагляду, становить банківську таємницю".

"Отже, підкреслив С. Буряк, банківська таємниця охоплює інформацію, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта. Відповідальність за незаконне розголошення або використання інформації, що становить банківську таємницю, повинна бути більш жорсткою ніж відповідальність, встановлена на цей час".

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за незаконне використання інформації з обмеженим доступом щодо комерційної, банківської і державної таємниць, а Кримінальний кодекс - тільки щодо комерційної та державної таємниць, що не забезпечує належного захисту банківської таємниці.

Метою законопроекту є посилення відповідальності осіб, яким банківська таємниця відома у зв'язку з професійною або службовою діяльністю, за незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять банківську таємницю та за розголошення банківської таємниці. Основним завданням є захист банківських установ та їх клієнтів від неправомірного використання та розголошення банківської таємниці.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также